Denník N

Kaliňák zamenil lukratívne pozemky za štyri byty pre policajtov s kamarátom Bašternáka

Najnovšia titulka Plus 7 dní
Najnovšia titulka Plus 7 dní

Minister vnútra podľa týždenníka Plus 7 dní urobil zámenu a pomohol tak firme, ktorú vlastní bývalá poslankyňa kandidujúca za koalíciu vedenú Smerom. Jej manžel bol na poľovačke s Ladislavom Bašternákom.

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka minulý rok v decembri zamenilo dva lukratívne pozemky v bratislavskom Starom a Novom Meste za štyri byty pre policajtov v Ružinove. Podľa najnovšieho čísla týždenníka Plus 7 dní išlo o pre štát výrazne stratový obchod, na ktorom profitovala podnikateľka a bývalá poslankyňa v mestskej časti Ružinov Zuzana Kurucová, ktorá kandidovala za koalíciu vedenú Smerom.

Kaliňák zamenil pozemok na Rajskej ulici s rozlohou 217 štvorcových metrov a pozemok na Bajkalskej s rozlohou 2-tisíc štvorcových metrov. Oba pozemky mali podľa znaleckého posudku hodnotu približne pol milióna eur.

Video: Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík vysvetľuje výmenu pozemkov.
Autorka: Monika Tódová

Splnený sen developera

Majiteľ realitnej kancelárie RE/MAX – Elite Andrej Churý pre Plus 7 dní povedal, že trhová cena pozemkov môže byť až o milión eur vyššia.

Firma Ivánska cesta, s. r. o., dala na oplátku ministerstvu štyri byty vo Vrakuni, ktoré mali rozlohu približne 60 štvorcových metrov. Trhová cena jedného je približne 120-tisíc eur. Firma ešte ministerstvu doplatila 71-tisíc eur.

Ministerstvo vyhlásilo, že byty použije pre policajtov. Na pozemkoch, ktoré mu patrili, mohli vzniknúť bytovky, kde by ubytovalo viac policajtov a štát by to vyšlo výhodnejšie.

Realitný maklér túto zámenu zhodnotil tak, že firme Ivánska cesta sa splnil „sen každého developera“.

Zámena je podľa ministerstva legálna, pozemky podľa nich nevedeli využiť. Nie je jasné, prečo nevyužili ponukové konanie a pozemky neodpredali napríklad v aukcii tomu, kto ponúkne najvyššiu cenu.

„Toto považujem za úplne zúfalý útok. Ja nemám všetky informácie podrobné k dispozícii, myslím si, že bude reagovať Ivan Netík na tieto veci, pretože to je úplne mimo misy. To je proste jedna veľká zmanipulovaná lož,“ reagoval minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní vlády. Ani v zaslanom stanovisku však ministerstvo nevysvetlilo, prečo došlo k zámene a prečo sa nepokúsilo pozemky predať v aukcii, kde by zvíťazila najvyššia ponúknutá cena.

Netík neskôr na brífingu povedal, že zámena bola výhodná. Tvrdí, že za znaleckú cenu sa im nikdy nič nepodarí predať a urýchlene vraj potrebovali riešiť bytovú otázku policajtov. Pokus o predaj by vraj mohol trvať mesiace.

Kto je Zuzana Kurucová

Jedinou konateľkou firmy, ktorá pozemky získala, je Zuzana Kurucová, bývalá poslankyňa bratislavskej mestskej časti Ružinov. V roku 2006 kandidovala za koalíciu SDKÚ, KDH, v roku 2010 za koalíciu Smer, Strana zelených, Občianski kandidáti, SNS a Slobodné fórum. Jej manžel Martin Kuruc je starostom Vrakune. Ide o bývalého poslanca SDKÚ, ktorého v roku 2006 vylúčili spolu s ďalšími bratislavskými poslancami SDKÚ zo strany. Bol medzi nimi napríklad aj Branislav Záhradník.

Martin Kuruc. Foto N – Monika Tódová

„Že odišli mafiáni a konjunkturalisti v Bratislave? Čo pre tento národ priniesol Valentín Mikuš alebo Branislav Záhradník? Komu budú tieto celebrity chýbať?“ komentoval vtedy vylúčenie poslancov predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda.

Aktuality nedávno upozornili, že Kuruc ako bratislavský poslanec nehlasoval za zákaz hazardu. Podľa portálu bol v konflikte záujmov, pretože Kurucov kamarát a bývalý stranícky kolega Valentín Mikuš vlastní v Podunajských Biskupiciach herňu a piváreň Hron, ktorú navštevuje aj Kuruc.

Plus 7 dní tiež píše, že Kurucová je vedúca oddelenia právnej komunikácie v cudzích jazykoch na Paneurópskej vysokej škole a je dcérou bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora, ktorý na škole učí trestné právo a je dekanom.

Ministerstvo: Bolo to výhodné

Ministerstvo vydalo stanovisko, v ktorom tvrdí, že ide o útok na Roberta Kaliňáka „v snahe pošpiniť ministerstvo za každú cenu“.

Vyhlásilo, že pozemky nevedelo využiť, „vzhľadom na to, že na nich boli objekty, ktoré sú v kritickom stave alebo na nich stáli stavby, ktorých nie je vlastníkom“.

Na určovanie ceny je podľa ministerstva znalec, nie „ktokoľvek samozvaný“.

„K zámene došlo na základe znaleckých posudkov znalcov vysúťažených cez elektronické trhovisko, pričom spoločnosť Ivánska cesta, s. r. o., ako rozdiel v znaleckých posudkov musela ministerstvu vnútra doplatiť sumu 70-tisíc 980 eur. Ministerstvo vnútra v rámci zámeny získalo štyri trojizbové novopostavené byty po kolaudácii vybavené kuchynskou linkou, sanitou a parkovacím miestom, ktoré sú pridelené ako služobné byty ministerstva vnútra,“ napísalo tlačové oddelenie.

Pozemok na Rajskej je podľa ministerstva bez parkovacích miest a je na ňom staticky narušená budova. „Cena za malý pozemok je podľa znaleckého posudku 961 eur za štvorcový meter. Pre porovnanie: v roku 2011 počas minulej vlády zamenilo ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica pozemok na Šafárikovom námestí, čím okrem iného aj zamedzilo prístupu vozidiel polície k obvodnému oddeleniu, a to za sumu 133 eur na štvorcový meter. Teda za sedemkrát nižšiu sumu, ako pozemok teraz zamieňalo súčasné vedenie,“ vyhlásilo ministerstvo. „Rovnako tak došlo za minulej vlády k predaju nehnuteľností v najlukratívnejšej časti centra za 93 eur za štvorcový meter. Pozemky s oveľa väčšou rozlohou sa tak predali za niekoľkonásobne menej.“ O aké nehnuteľnosti ide, ministerstvo nespresnilo.

O pozemku na Bajkalskej ministerstvo vyhlásilo, že je na ňom bistro Štadión, teda stavba, „ktorá nie je vlastníctvom ministerstva vnútra, a teda na pozemku tvorí ťarchu, ktorú redaktor Plus 7 dní realitnému maklérovi zamlčal“.

Ministerstvo opäť porovnáva cenu s obdobím, keď bol minister vnútra Daniel Lipšic. „Ministerstvo pod vedením Daniela Lipšica predalo v tejto mestskej časti pozemky za 54 eur, teda opätovne za niekoľkonásobne menej.“

Matovič za tým vidí Bašternáka

OĽaNO podá z dôvodu zámeny na Kaliňáka trestné oznámenie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. „Biznis opäť ide, Robert Kaliňák je vo forme,“ vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič o zámene pozemkov. „Robert Kaliňák okradol policajtov približne o milión eur,“ povedal Matovič. Na tlačovej besede povedal, že chce položiť dve rečnícke otázky:

„Je pravda, že manželia Kurucovci sú rodinní známi s Ladislavom Bašternákom? Je pravda, že Martin Kuruc, starosta Vrakune, bol na jeseň 2015 spoločne s Ladislavom Bašternákom na poľovačke v Juhoafrickej republike? Ak by to pravdou bolo, čo podľa našich informácií je, tak kruh sa uzavrel. Robert Kaliňák má úsmev preto, že znovu začal robiť biznis s Ladislavom Bašternákom a ľuďmi jemu blízkymi,“ povedal Matovič.

Veronika Remišová vyhlásila, že firma Ivánska cesta je personálne poprepájaná aj s firmami, ktoré figurujú v podozrivých pozemkových kauzách na Čiernej Vode alebo Triblavina.

„Nás už ani nebaví zaoberať sa kauzami tejto vlády, oveľa radšej by sme sa zaoberali konštruktívnymi vecami – školstvo, zdravotníctvo, chudoba. Od začiatku volebného obdobia sa zaoberáme len kauzami pána Kaliňáka. Pán Kaliňák dlhodobo Slovensku škodí,“ povedala Remišová.

Kuruc priznal poľovačku s Bašternákom

Kuruc ako starosta Vrakune v stredu protestoval pred ministerstvom životného prostredia proti vrakuňskej skládke. Priznal, že s Bašternákom naozaj poľoval v Juhoafrickej republike. „Som poľovník 25 rokov a bol som aj na poľovačke, kde bol pán Bašternák, ale platil som si to sám,“ vyhlásil Kuruc.

„Poznáme sa, na Donovaloch pozná každý každého. Ja som s pánom Bašternákom na túto tému sa nikdy nebavil,“ povedal o zámene. Naposledy vraj spolu boli „v decembri, cez Vianoce“. Ministerstvo zámennú zmluvu zverejnilo 13. decembra. Kuruc hovorí, že s Bašternákom nikdy nebol v žiadnom obchodnom vzťahu.

Kuruc zámenu obhajuje, s manželkou tam vraj chcú realizovať projekt. „Bolo to na základe znaleckých posudkov, dalo si ich vyrobiť ministerstvo vnútra, ja som ho nespochybňoval, ani moja manželka. Ja osobne si myslím, že tie pozemky nemajú takú hodnotu ako tvrdí realitný maklér,“ povedal Kuruc a Matovičovi ponúkol, že mu ich predá za polovičnú cenu ako ju líder OĽaNO odhaduje.

Prečo sa ministerstvo pozemok nepokúsilo najprv predať? „Toto sa musíte spýtať ministerstva. Manželka ponúkla ministerstvu byty,“ povedal Kuruc.

„S pánom Kaliňákom som sa nestretol tento rok ani raz, minulý rok dvakrát a to bolo vždy kvôli problémom v Pentagone, nikdy som s ním zámenu neriešil,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie