Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vo francúzskych prezidentských voľbách uspeli Macron a Le Penová

.redakcia .slovensko

Najúspešnejšími kandidátmi v prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku boli centrista Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová.

Vo francúzskych prezidentských voľbách uspeli Macron a Le Penová Thibault Camus/AP/SITA

do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré sa uskutoční 7. mája, postúpili centrista Emmanuel Macrona a kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Vyplýva to z čiastkových výsledkov zverejnených dnes ráno francúzskym ministerstvom vnútra.

Po sčítaní 97 percent hlasov vedie Macron so ziskom 23,86 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 21,43 percenta hlasov.

Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

Eugen korda
Francúzi ukázali nespokojnosť s EÚ. Lenka Zlámalová, analytička ECHO 24, komentuje výsledky prezidentských volieb. (V čase natáčania boli k dispozícii len odhady výsledkov)

Aférami poznačený konzervatívny kandidát Francois Fillon skončil až na treťom mieste s ziskom 19,94 percenta hlasov, štvrtý je v tesnom závese ultraľavičiar Jean-Luc Mélenchon (19,62 percenta). Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy 6,35 percenta voličov.

Zvyšných šesť kandidátov dostalo menej ako päť percent hlasov.

Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna.

Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta).

Voličská účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 78,23 percenta, teda o niečo menej ako pred piatimi rokmi (79,48 percenta).

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite