Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimo bubliny

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Zúčastnil som sa na besedách o populizme so študentmi na troch univerzitách v stredozápadnom štáte Ohio, čo bolo kedysi jedno z najvýznamnejších centier slovenskej imigrácie.

Mimo bubliny Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dnes vyzerá Ohio so svojím zväčša chátrajúcim priemyslom o poznanie inak, než pobrežné bubliny prosperity a otvorenosti. Aj preto Trump v tradičnom „swing state“ získal skoro o pol milióna hlasov viac než Clintonová.

Jedna z mojich zastávok (Ohio State University) bola typická veľká štátna inštitúcia s ročným rozpočtom vyše šesť miliárd dolárov, čo je približne štvornásobok slovenských výdajov na rezort školstva. Druhá, v mestečku Oxford, niesla trochu bizarný názov Miami Univerzity a bola to tiež verejná škola strednej veľkosti zameraná na humanitné smery. Najzaujímavejším zážitkom však bola návšteva súkromnej, hlboko konzervatívnej univerzity v Cedarville. Miniatúrny, ale veľmi prívetivý – európskymi štandardmi dokonca luxusný – univerzitný kampus je tam v strede kukuričných polí. Najbližšie väčšie mesto, Dayton, je 40 minút autom. Univerzita o sebe hovorí že je „Christ-centered,“ všetci študenti majú ako povinnú druhú špecializáciu biblické štúdiá. Najväčšou budovou na kampuse je chrám, v ktorom sa študenti každý deň o desiatej ráno zhromažďujú na bohoslužbu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite