Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo po pochode

.martin Mojžiš .filip Olšovský .slovensko

Veľký protikorupčný pochod ukázal hneď niekoľko pozitívnych vecí. Zároveň otvoril kľúčovú otázku na najbližšie dni – čo bude nasledovať po ňom?

Čo po pochode BORIS NÉMETH Bratislava, 18. apríl 2017: Niekoľkotisícový dav, ktorý v daždivom a chladnom počasí stál na Námestí SNP, je potvrdením toho, že súčasná vláda si bezbrehou korupčnosťou pomaly, ale isto sama kope hrob.

keď sme sa s Karolínou Farskou a Dávidom Strakom rozprávali dva týždne pred ich plánovaným pochodom proti korupcii, na fejsbúku už potvrdilo účasť vyše 6 600 ľudí. Ani jeden z nich si netrúfol odhadnúť, koľko ich na Námestie SNP napokon dorazí, no mestu pre istotu ohlásili účasť desiatich tisícok. V utorok, pár dní pred štartom pochodu na Hviezdoslavovom námestí, už bolo na fejsbúku prihlásených vyše dvanásťtisíc účastníkov. Z Veľkého protikorupčného pochodu sa stala téma číslo jeden. Viac než filozofovať nad tým, koľko ľudí napokon dorazilo, sa však oplatí spomenúť, čo Pochod už v tejto fáze dokázal. A čo by mal dokázať ďalej.

Eugen Korda
Eugen Korda zachytil atmosféru Protikorupčného pochodu.

V prvom rade sa ukázalo, že Slovensko dospelo do štádia, keď sú ľudia ochotní zaplniť námestia aj bez konkrétneho podnetu v podobe aktuálneho škandálu. Organizátorov sme sa opakovane pýtali, či im nechýba silný aktualizačný moment a oni presvedčivo tvrdili, že momentom je samotná miera korupcia, za ktorú si už každý dosadí kauzu podľa vlastného zváženia. Na Pochode síce trochu chýbal jasný motív či heslo, ktoré by ľudia vydržali skandovať dlhšie než niekoľko sekúnd, no účasti to nijak neuškodilo. Nálada a chuť vyjsť do ulíc tu už je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite