Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hra o Európsku úniu

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

V posledných týždňoch sa nahromadili tri udalosti, ktoré zdanlivo nesúvisia: rušenie Mečiarových amnestií, 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv a oficiálne začatie rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

Hra o Európsku úniu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

mečiar nás hnal ako potkaniar na Východ. O 60. výročí podpísania Rímskych zmlúv sa písalo, že nič neprinieslo, no nie je to tak, a najlepšie to dokladá práve odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Jej vyše šesťdesiat miliónov obyvateľov s treťou najväčšou ekonomikou a stáročnými, pevne zakotvenými tradíciami sme nahradili my. S našou stredoeurópskou nespoľahlivosťou a obchádzaním pravidiel, s mentálnou labilitou a explóziami negatívnych emócií, so správaním stredovekých hradných pánov, ktorí si myslia, že ich dejiny obídu. A so zakášaním za Ruskom.

Z tohto hľadiska bol podpis deklarácie pri 60. výročí Rímskej zmluvy významným symbolom toho, že sedíme za tým istým stolom ako signatári prvej Rímskej zmluvy, no bol aj novým spoločným záväzkom dvadsiatich siedmich krajín. Ja viem, na symboly demokratickej Európy kašleme a záväzky nie sú pre nás záväzné, ale to na veci nič nemení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite