Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je Navaľný nádej alebo riziko?

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Moskva opäť zažila demonštrácie. Tisícky ľudí tentoraz protestovali po tom, čo sa na internete objavilo video o údajnom rozprávkovom bohatstve premiéra, exprezidenta a Putinovho protežanta Dmitrija Medvedeva.

Je Navaľný nádej alebo riziko? PAVEL GOLOVKIN/AP/SITA

video s názvom On vam ni Dimon (Pre vás nie je žiadny Dimon) je stále na Youtube, zbiera videnia a komentáre. Je to dokonalá investigatívna reportáž o tom, ako sa Medvedev obohacuje prostredníctvom svojich kontaktov, ľudí s obrovskými majetkami. Je urobené atraktívne, presvedčivo a úplne profesionálne ho moderuje opozičný politik Alexej Navaľný.

O tom, že Medvedev je skorumpovaný, pochybujú hádam iba jeho a Putinovi najvernejší fanúšikovia. Pravdaže, netreba zabúdať, že tých je stále väčšina. Putin mal ešte vo februári podľa prieskumu z nezávislého sociologického think tanku Levada 83-percentnú mieru obľúbenosti.

Lenže minulý týždeň sa veľa Rusov striasalo odporom pri pohľade na to, ako si žije Dmitrij Medvedev (dve jachty, vinice pri Čiernom mori aj v Toskánsku, horská chata, rodové sídlo s obrovskou farmou, vila s parkom, rozsiahla rezidencia v Petrohrade, kde sa dá auto dopraviť v sklenenom výťahu do obývačky). A títo ľudia vedia, že Medvedev by si tak žiť nemohol, keby to nebolo so schválením Vladimíra Putina. Do ulíc preto vyšli kričať nielen proti Medvedevovmu podozrivo nadobudnutému bohatstvu, ale aj proti moci (a tiež bohatstvu) jeho ochrancu, prezidenta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite