Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Daniel Lipšic: Ústavný súd to nezastaví

.štefan Hríb .slovensko

Daniel Lipšic bol jedným zo signatárov vyhlásenia právnikov o možnosti zrušiť Mečiarove amnestie. Zároveň je jedným z dvoch kľúčových autorov piatich požiadaviek, ktoré predložila opozícia.

Daniel Lipšic: Ústavný súd to nezastaví DAVID NEFF/MAFRA/PROFIMEDIA Nech to už dopadne akokoľvek, Vladimír Mečiar už nikdy nebude môcť pokojne spávať a usmievať sa, lebo nebude vedieť, kedy príde ten deň.

ako hodnotíš výsledok?

Keď sme na prelome decembra a januára formulovali stanovisko právnikov, v tom čase bola šanca na zrušenie Mečiarových amnestií veľmi malá. Keď dnešok porovnám s tým obdobím, tak to vyzerá ako neuveriteľné víťazstvo. Najmä verejnosti. No v závere sa mi zdalo, že požiadaviek mohlo a malo byť prijatých viac. Všetky boli racionálne. Opozícia pritom urobila obrovský ústupok v tom, že povedala: dobre, budeme rokovať na platforme vládneho návrhu zákona.

Kúpte si naše špeciálne predplatné a podporte tak nadáciu Via Iuris.

hoci bol horší ako opozičný.

Presne, všetci vieme, že je horší. Aj iní právnici, nielen signatári pôvodného vyhlásenia, povedali, že opozičný návrh je suverénne lepší. Priame zrušenie amnestií ústavným zákonom, bez zásahu do Ústavy, do kompetencií Národnej rady, Ústavného súdu. Ale dobre, bolo treba urobiť gesto. Koalícia pritom nemala veľmi argumenty proti našim piatim požiadavkám. Jediná, pri ktorej odznelo, že si to musia ešte rozmyslieť, bola o zrušení Kováčových milostí všetkým aktérom vrátane Kočnera.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite