Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amnestie na Ústavnom súde: Premárnená príležitosť

.martin Mojžiš .slovensko

Tak nám zrušia amnestie. Akurát, že nezrušia. Celé rozhodnutie totiž alibisticky preniesli na Ústavný súd. Akurát, že nie alibisticky. Nešlo o alibizmus, ale o celkom priehľadnú hru. Akurát, že sme ju neprehliadli.

Amnestie na Ústavnom súde: Premárnená príležitosť MARKO ERD/SITA Robert Fico síce nevyhral celú vojnu, ale presunutím rozhodnutia o amnestiách na Ústavný súd rozhodne vyhral dôležitú bitku.

keď opozícia predložila svoj návrh zákona o zrušení Mečiarových amnestií, dostala vládu Roberta Fica pod obrovský tlak. Nie vďaka svojej sile (táto opozícia nijakú silu nemá), ale vďaka mohutnej vlne odporu, ktorá sa proti týmto amnestiám zdvihla v širokej odbornej aj laickej verejnosti. Len v dôsledku výrazne prejavenej verejnej mienky bol Robert Fico donútený opustiť svoju slaboduchú mantru o nezrušiteľnosti amorálnych amnestií.

Kúpte si naše špeciálne predplatné a podporte tak nadáciu Via Iuris.

Robert Fico však nebráni amnestie už dvadsať rokov len tak pre nič, za nič. Má na to veľmi dobré dôvody, ktoré nemajú absolútne nič spoločné s nejakým právnym názorom (právnická hantírka tu slúži len na zakrytie skutočných motívov). Predseda vlády a jeho strana sa tak ocitli v nezávideniahodnej situácii, keď si nemohli dovoliť amnestie ani zrušiť, ani nezrušiť. A tak viac-menej zo zúfalstva vymysleli vládny návrh zákona, ktorým sa akože amnestie zrušia, ale dokorán sa pritom otvoria zadné vrátka pre zvrátenie tohto rozhodnutia Ústavným súdom. Teda, aby sme boli presní, vlastne to ani nemuseli vymýšľať, pretože hlavnú ideu im „na kľúč“ dodal Peter Kresák zo strany Most-Híd. To len, aby sme nezabúdali na mieru kolaborácie poslancov tejto strany s koalíciou Fico-Danko-Bašternák.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite