Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kaliňák znovu útočí na prezidenta Kisku, ten situáciu vysvetľuje

.redakcia .slovensko

Kiska letel podľa Kaliňáka medzi Bratislavou a Popradom na vlastnú žiadosť 319-krát, pričom lety nesúviseli s výkonom jeho funkcie. Prezident však tvrdí, že ho Kaliňák vyzval, aby využíval letku ministerstva vnútra.

Kaliňák znovu útočí na prezidenta Kisku, ten situáciu vysvetľuje Marek Mrviš/SITA Súkromná cesta prezidenta v zásade neexistuje. Prezident je prezidentom 24 hodín denne.

danko tvrdí, že po vypočutí Kaliňáka zostal v šoku, pretože na malom Slovensku lieta niekto 300-krát a objedná si navyše lietadlo z Popradu do Košíc, pričom lietadlo muselo letieť z Bratislavy.

Ako Kaliňák informoval poslancov NR SR, tieto lety stáli 789 525 eur, pričom Prezidentská kancelária za ne neplatila. Navyše okrem týchto letov letel Kiska podľa Kaliňáka letkou ministerstva vnútra sedemkrát medzi Košicami a Popradom. Tieto lety tiež nesúviseli s výkonom funkcie. Kiska podľa šéfa rezortu vnútra vládnou letkou absolvoval až 70 percent letov, ktoré nesúviseli s jeho funkciou.

Podľa vyjadrení Romana Krpelana po nástupe do funkcie prezident absolvoval rozhovor s ministrom vnútra, kde sa ho spýtal, ako má postupovať pri preprave z Popradu do Bratislavy a späť, vzhľadom na to, že na tejto trase doposiaľ využíval na prepravu lietadlo spoločnosti, ktorej bol spolumajiteľom.

Minister vnútra požiadal prezidenta, aby využíval letku ministerstva vnútra s odôvodnením, že lietadlá, ako aj piloti, majú málo nalietaných hodín. Minister doslova povedal, že lietadlá lietajú veľmi často z vyššie uvedeného dôvodu prázdne a on ich dokonca ponúka školám, aby si spravili letecký výlet.

Prezident sa na lietanie pýtal Úradu na ochranu ústavných činiteľov a ponúkal, že môže lietať súkromným lietadlom. Listom mu odpovedali, že súkromná cesta v zásade neexistuje. Prezident je prezidentom 24 hodín denne.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko žiadal tento bod v pléne prerokovať, až keď bude Kiska na Slovensku. Keďže jeho návrh neprešiel, informácie z Prezidentskej kancelárie si vyžiadala Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Priblížila, že vedúci prezidentskej kancelárie na pokyn prezidenta zaslal list riaditeľovi Úradu na ochranu ústavných činiteľov. V ňom sa ho pýtal na možnosti dopravy Andreja Kisku, pričom informoval, že prezident je pripravený zabezpečiť si dopravu súkromnými prepravcami.

Šéf úradu prezidentovi v júni 2015 odpovedal, že úrad mu môže odporučiť na prepravu len letku MV a uprednostniť ju pred prepravou pravidelnou linkou, alebo súkromným lietadlom. Nicholsonová upozornila, že prezident lieta starým lietadlom a nie novými, ktoré nakúpil rezort. Tie sú podľa neho nevyhovujúce, majú kapacitu 34 osôb. Minister vnútra by mal podľa nej povedať, prečo nekúpil aj lietadlo s kapacitou do 20 osôb. Tiež by mal predložiť zoznam všetkých letov ústavných činiteľov – kto, s kým, kedy a kam letel vládnou letkou. Nicholsonovú tiež zaujíma, koľko pilotov má letka MV, koľko hodín majú nalietaných mesačne, koľko musia mať odlietané, aby neprišli o licenciu.

Predseda NR SR Andrej Danko kritizoval vystúpenie Ďuriš Nicholsonovej, pretože je funkcionárka parlamentu, a nie hovorkyňa Prezidentskej kancelárie. „Došlo k zneužitiu kompetencie podpredsedníčky NR SR,“ uviedol.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite