Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexej Navaľnyj pôjde na 15 dní do väzenia

.redakcia .slovensko

Vodca ruskej opozície dostal trest za údajné neuposlúchnutie policajných pokynov počas zatýkania pri nedeľňajšom masovom proteste v Moskve.​​

Alexej Navaľnyj pôjde na 15 dní do väzenia Denis Tyrin/AP/SITA Alexej Navaľnyj pred súdom svoju vinu nepriznal.

moskovský súd uznal krátko predtým vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného za vinného z organizovania nepovolenej masovej akcie v centre Moskvy a odsúdil ho na zaplatenie pokuty vo výške 20 000 rubľov (324 eur).

Navaľnyj pred súdom svoju vinu nepriznal. Vyhlásil, že ľudia v Rusku sú pre korupciu nespokojní, a preto vyšli na pokojnú protestnú akciu. Zdôraznil, že radnica Moskvy organizátorom nedeľného pochodu neponúkla na usporiadanie zhromaždenia žiadne alternatívne miesto.

Navaľného zadržali v nedeľu na Tverskej ulici v centre Moskvy, kde sa v ten deň popoludní konala úradne nepovolená protestná akcia proti korupcii.

Celkovo bolo zadržaných okolo 500 účastníkov moskovského protestu. Agentúra Interfax dnes s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou uviedla, že podľa spresnených údajov bolo na policajné stanice v Moskve predvedených 1 030 účastníkov protestnej akcie.

Medzi zadržanými bolo aj viacero novinárov. Predseda Zväzu novinárov Moskvy Pavel Gusev v súvislosti s tým vyjadril hlboké znepokojenie a vyzval na čo najrýchlejšie prepustenie svojich kolegov.

S výzvou prepustiť zadržaných sa na Rusko obrátili aj ministerstvo zahraničných vecí USA a EÚ.

Okrem Moskvy sa protestné akcie proti korupcii konali aj v ďalších väčších mestách Ruska. Niektoré z nich boli úradne povolené, ako dnes na brífingu v Kremli potvrdil jeho hovorca Dmitrij Peskov.

Zdroj: SITA


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite