Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čas sa kráti, nepremárnime ho

.richard Stanke .slovensko

Na konferencii, ktorú k zrušeniu amnestií zorganizovala priamo v NR SR Lucia Nicholsonová, prehovoril aj Richard Stanke. Prinášame text jeho vystúpenia.

mečiarove amnestie boli dielom jedného človeka, dnes je ich zrušenie dlhom celej jednej politickej (a nielen politickej) generácie voči tej nastupujúcej. Áno, je to aj môj dlh voči mladým ľuďom, s ktorými sa stretávam. Na diskusiách v školách, divadlách, na ulici.
Dnes sme všetci zhrození, aká spoločenská situácia u nás nastala. Sledujeme nárast extrémizmu, nenávistné prejavy na internete, rasové útoky či spisovanie zoznamu nepriateľov Slovenska. Sledujeme tiež, že sympatie k politickej reprezentácii extrémistov vyjadrujú najmä mladí ľudia. Čo im môžeme hovoriť, aby to nerobili? Že nemusia brať „spravodlivosť“ do vlastných rúk, lebo ju zaručuje štát? Keď vidíme, že to nie je pravda?
S extrémizmom nebojujú iba politici, policajti, prokurátori a sudcovia. Udržať túto krajinu v medziach normálu je úlohou a povinnosťou nás intelektuálov, hercov, všetkých spoločensky zodpovedných ľudí. My si možno ešte viac uvedomujeme, ako veľmi potrebujeme byť tvárou v tvár s nimi silní. Ako veľmi potrebujeme mať najmä pred mladými ľuďmi presvedčivé argumenty.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite