Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Kyjeve zastrelili bývalého ruského poslanca, ktorý prirovnal Putinovo Rusko k nacistickému Nemecku.

.redakcia .slovensko

Bývalý poslanec ruskej Štátnej dumy Denis Voronenkov odišiel z Ruska pre perzekúciu zo strany bezpečnostných zložiek. Vo februári kritizoval ruskú anexiu Krymu a vyhlásil, že ani Putinovi najbližší spolupracovníci s anexiou nesúhlasili. Dnes ho zastrelili v centre ukrajinskej metropoly.

V Kyjeve zastrelili bývalého ruského poslanca, ktorý prirovnal Putinovo Rusko k nacistickému Nemecku. Roman Yarovitcyn/AP/SITA

útočníka, ktorého postrelil ochrankár obete, polícia zadržala a pátra ešte po možných spolupáchateľoch. Voronenkov (45) bol bývalým členom frakcie komunistov v ruskej Dume. Na Ukrajinu sa presťahoval vlani na jeseň a získal aj tamojšie občianstvo. Rusko opustil spolu so svojou manželkou, speváčkou Marijou Maksakovovou, ktorá bola poslankyňou parlamentu za stranu Jednotné Rusko.

Ruský spravodajský server BFM uviedol, že Voronekov svojho času vypovedal na generálnej prokuratúre vo veci podozrenia, že ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč sa dopustil vlastizrady.

Exposlanec bol však v Rusku obvinený z podvodu, keď sa údajne neoprávnene zmocnil cudzej nehnuteľnosti v centre Moskvy. Na polícii proti nemu vypovedali bývalí príslušníci ruskej tajnej služby FSB. Voronenkov označil celú túto kauzu za zinscenovanú. Po Voronenkovi 15. februára vyhlásili medzinárodné pátranie.

O Voronenkovej vražde informoval na svojej fejsbúkovej stránke aj Iľja Ponomariov, ďalší bývalý poslanec ruského parlamentu, žijúci na Ukrajine. Podľa neho Voronenkov šiel práve na stretnutie s ním, keď ho útočník zastrelil neďaleko hotela Premir Palace v centre Kyjeva.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite