Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najúspešnejšia strana Európy

.lukáš Krivošík .slovensko

Už 60 rokov bez prestávky vládne v Bavorsku Kresťansko-sociálna únia, svojrázna sesterská strana Merkelovej kresťanských demokratov. Za ten čas sa niekdajší chudobinec Bavorsko vyšvihol medzi najprosperujúcejšie spolkové krajiny. Inšpirácia pre Slovensko?

Najúspešnejšia strana Európy ROBERT BARCA 1. marec 2017, Passau, Bavorsko: Politická Popolcová streda Kresťansko-sociálnej únie spája tradíciu, pivo a silácke politické príhovory.

v multifunkčnej kongresovej hale v bavorskom Passau, meste na nemecko-rakúskych hraniciach, sa tlačíme medzi tisíckami ľudí. Popri návštevníkoch v obleku a kravate sa tu pomerne nahusto vyskytujú aj jednotlivci v kroji, ktorého charakteristickým znakom sú kožené nohavice s odhalenými kolenami a podkolienkami. Tradičné bavorské kroje s obdĺžnikovými výstrihmi majú oblečené aj čašníčky, ktoré po sále roznášajú pivo. V rohu vyhráva dychovka. Atmosféra trochu ako na Oktoberfeste. No je Popolcová streda. Presnejšie, Politická popolcová streda.

kto iný ako Merkel?

V Nemecku sa tento deň tradične nesie v znamení politiky a silných rečí. Jednotlivé strany majú veľké zhromaždenia, ktorých cieľom je mobilizovať vlastných členov či priaznivcov burcujúcimi príhovormi vrátane vyšperkovaných útokov na politických protivníkov. My sa nachádzame na Politickej popolcovej strede, organizovanej bavorskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU). Keďže v septembri čakajú Nemecko voľby do Spolkového snemu, podujatie je očakávané s napätím. Politici CSU na čele s ich predsedom a bavorským krajinským premiérom Horstom Seehoferom majú pred sebou náročnú výzvu: Musia vysvetliť členom i sympatizantom, prečo je Angela Merkel super a mala by vládnuť naďalej, hoci počas utečeneckej krízy sa voči nej bavorskí konzervatívci ostro vymedzovali.

„Strana od čias Franza Josefa Straussa starostlivo dbá na to, aby sa napravo od nej nepresadil žiadny nový politický subjekt.“

Mesto Passau sa pred dvoma rokmi stalo vstupnou bránou pre utečencov do Nemecka a v čase vrcholiacej migračnej krízy boli prichádzajúci provizórne ubytovaní aj v tejto kongresovej hale. No utečenecká otázka už natoľko nemeckú politiku nezamestnáva. Obe sesterské konzervatívne strany, CDU i CSU, sú tlačené do rýchleho zmierenia konkurenciou v podobe ľavicovej SPD. Sociálnym demokratom náhle vlial život do žíl návrat Martina Schulza z Bruselu, kde posledných päť rokov zastával funkciu predsedu Európskeho parlamentu. Posledné prieskumy naznačujú napínavý tesný súboj konzervatívcov a sociálnych demokratov. Angelu Merkelovú môžu voliči na jeseň poslať do politického dôchodku po dvanástich rokoch pri moci...

Po niekoľkých hodinách silných príhovorov Horst Seehofer v Passau položí rečnícku otázku, kto iný by mal Nemecko previesť týmito neistými časmi a komplikovaným medzinárodným prostredím, než Angela Merkel. Je to spôsob, ako sa prihlásiť k spolkovej kancelárke. Sála reaguje zdvorilým potleskom, uprostred ktorého je len miestami počuť tóny nesúhlasu. Naproti tomu iné časti prejavu krajinského premiéra zožali búrlivý aplauz. Vidieť, že v CSU z Angely Merkelovej neomdlievajú nadšením, no voľby sú blízko a patrí sa zjednotiť za spoločnou kandidátkou.

laptop a kožené nohavice

Od Ivana Šimka po Richarda Rybníčka – keď majú slovenskí konzervatívni politici menovať nejaký svoj zahraničný stranícky vzor, zvyknú väčšinou spomenúť nemeckú Kresťanskodemokratickú úniu (CDU). Strana Angely Merkelovej je organizovaná v 15 zo 16 spolkových krajín Nemecka. No v najväčšej spolkovej krajine, v Bavorsku, CDU vlastný krajinský zväz nemá. Sesterská Kresťansko-sociálna únia tu vystupuje ako svojbytná strana. A s bezprecedentným úspechom.

CSU vládne v Bavorsku na krajinskej úrovni nepretržite od roku 1957. Väčšinou bez potreby koaličného partnera. V posledných krajinských voľbách v roku 2013 získala hlasy takmer 48 percent bavorských voličov. V poslednom prieskume verejnej mienky mala 45 percent. Iste, vo svete sa dajú nájsť aj príklady strán, ktoré stáli pri kormidle dlhšie. Napríklad v Mexiku vládla Inštitucionálna revolučná strana nepretržite 71 rokov. Porovnateľne dlho vládla Komunistická strana v Sovietskom zväze. Lenže CSU si nielenže dokázala po desaťročia udržať vysokú podporu voličov v prostredí demokratickej súťaže – môže sa tiež pochváliť pozoruhodnými výsledkami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite