Denník N

Kaliňákovu kauzu vzali prokurátorovi Špirkovi. Nová prokurátorka vyšetrovanie zastavila

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia ani prokuratúra pri vyšetrovaní podozrenia z uplácania Kaliňáka Bašternákom nezisťovala, odkiaľ mal Bašternák 850-tisíc, ktoré vložil do firmy B. A. Haus.

Ladislav Bašternák už oficiálne nie je podozrivý, že cez svoju bývalú firmu B. A. Haus korumpoval ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Prokuratúra definitívne odmietla vyšetrovať oznámenie opozičných poslancov, podľa ktorých Kaliňák v roku 2012 kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka príliš lacno.

Podľa prokuratúry nie je dôvod ani len na začatie trestného stíhania vo veci. Z uznesenia o odmietnutí oznámenia aj sťažnosti proti zastaveniu prípadu vyplýva, že polícia a prokuratúra nezisťovali, odkiaľ pochádza 850-tisíc eur, čo Bašternák nalial do firmy, ktorej podiel neskôr Kaliňákovi predával. Podozrenie, že to neboli legálne príjmy, tak ani neskúsili vyvrátiť.

Vyšetrovateľom možno vyčítať aj to, že nepožiadali znalca, aby posúdil, či cena, za ktorú Kaliňák od Bašternáka nakupoval, bola primeraná. V uznesení sa píše, že vyšetrovateľ vychádzal z argumentácie Kaliňáka a Jána Počiatka, žiaden znalecký posudok sa nespomína.

Vyšetrovateľ tvrdí, že „platné právo nezakazuje uzavrieť zmluvu, v ktorej kúpna cena akcií medzi zmluvnými stranami je dohodnutá vo výške nižšej ako jej hodnota“. Podozrenie zo zámerne nižšej ceny, ktorá mohla byť formou úplatku Kaliňákovi, bolo pritom jadrom tvrdení opozičných poslancov.

Video: Prokurátorovi Špirkovi kauzu zobrali, nová prokurátorka prípad zastavila
Autor: Martina Koník

Slovo generálneho prokurátora neplatí

Z uznesenia tiež vyplýva, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odňal prípad pôvodnému prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi a dal ho prokurátorke Blanke Godžovej, ktorá ho definitívne zastavila.

Vedenie prokuratúry pritom tvrdilo, že Špirkovi po tom, čo ho nakrátko obvinili a neskôr obvinenie zrušili, nebudú zobraté žiadne spisy. Pripomíname vtedajšie vyjadrenia generálneho prokurátora:

„To, že bolo zrušené obvinenie, pre výkon funkcie pána Špirka nemá žiadny význam, pán Špirko môže svoju funkciu vykonávať tak, ako ju vykonával doteraz,“ povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej besede 17. augusta 2016.

Čižnár vyčítal médiám, že tvrdia, že prokurátora Špirka obvinili len preto, lebo má na stole Kaliňákovu kauzu a má povesť nekompromisného prokurátora. „To potom sa dá veľmi ľahko vnímať ako pokus nabehnúť na štvavú vlnu proti nám, že sme ho obvinili preto, lebo sme ho chceli zbaviť káuz, čo je nezmysel,“ tvrdil Čižnár.

„Nič mu nikto nezobral, to je rozdiel, že kontroluje spisy, keby mu ich zobral, musí to dostať iný prokurátor, musí to byť vyznačené v registri, to sa zatiaľ nestalo, takže nikto mu nič nezobral,“ dodal ešte generálny prokurátor o tom, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik rozhodol o kontrole Špirkových spisov.

Prípad Špirkovi nevzal Čižnár, ale Kováčik, ktorý je Špirkov nadriadený. „Bolo to z dôvodu zabezpečenia plynulého vykonávania prokurátorského dozoru po vznesení obvinenia dozorujúcemu prokurátorovi,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Čižnár zatiaľ neodpovedal na otázku, ako tento krok hodnotí, keďže on sám hovoril, že Špirkovi nebude nič zobraté.

„Previerka spisov bola vykonaná, závažné pochybenia zistené neboli. Zistené nedostatky boli menej závažného charakteru, týkali sa porušenia povinností upravených internými riadiacimi aktami generálnej prokuratúry,“ napísala o kontrole Špirkových spisov Tökölyová v októbri 2016.

Pôvod peňazí neskúmali

„V septembri 2013 som dostal ponuku na odkúpenie podielu odchádzajúceho akcionára B.A. Haus. B. A. Haus vlastní dva byty v dome, v ktorom bývam,“ začal svoje vysvetľovanie obchodu s Bašternákom v júni 2016 Kaliňák. Bolo to po tom, čo sa asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Filip Rybanič pozrel na jeho účet v Tatrabanke a zistil, že Kaliňákovi chodia na účet peniaze z firmy, kde bol aj Bašternák.

„Javilo sa mi ako dobrá príležitosť získať určitú kontrolu nad bytmi, ktoré sú v susedstve, či už z dôvodu bezpečnosti alebo jednoduchého ľudského hľadiska – možnosti ovplyvňovať prípadných nájomníkov,“ vysvetľoval Kaliňák, prečo sa rozhodol od Bašternáka kúpiť 16-percentný podiel v akciovke. Minister za podiel vo firme zaplatil 8-tisíc eur a zároveň za 422-tisíc eur odkúpil od Bašternáka pohľadávku v rovnakej hodnote, ktorú voči firme mal. Platbu aj preukázal.

Uznesenie o odmietnutí vyšetrovať kauzu BA Haus a obchod Kaliňáka s Bašternákom
Uznesenie o odmietnutí vyšetrovať kauzu B. A. Haus a obchod Kaliňáka s Bašternákom

Podľa tohto obchodu bola teda cena celej firmy B. A. Haus len niečo okolo 50-tisíc eur. Pohľad do jej účtovníctva to potvrdzuje. V tom čase mala oficiálne majetok za približne 2 milióny eur, ale aj záväzky v približne rovnakej hodnote.

Hodnota majetku B. A. Haus však mohla byť v skutočnosti vyššia. Realitný maklér Ján Palenčár minulý rok pre Denník N odhadol majetok firmy B. A. Haus na 4,6 až vyše 6 miliónov eur. Hodnota Kaliňákovho podielu by tak bola aj po odpočítaní dlhu firmy najmenej 400-tisíc eur, nie symbolických 8-tisíc, ktoré fakticky zaplatil Kaliňák.

Vyšetrovateľ však nepožiadal znalca o určenie cien nehnuteľností patriacich firme, respektíve hodnoty samotnej firmy.

„Za účelom kúpy týchto akcií som požiadal o poskytnutie úveru,“ povedal Kaliňák a ukázal potvrdenie z Tatrabanky, ktorá mu na obchod s Bašternákom požičala 500-tisíc eur. „Je zrejmé, že dňa 18. októbra som prijal úver z Tatrabanky a následne v ten istý deň som uhradil 430-tisíc eur ako platbu za akcie spoločnosti,“ opisoval Kaliňák transakciu s Bašternákom.

Robert Kaliňák o obchode hovorí ako o forme kúpy dvoch bytov a tomu podľa neho zodpovedala aj ním celková zaplatená cena. Nehovorí už o tom, že v cene dostal aj pohľadávky voči firme prakticky v rovnakej cene.

Kaliňák poskytol médiám potvrdenie o tom, že Bašternákovi za firmu zaplatil vďaka úveru. Foto - Ministerstvo vnútra
Kaliňák poskytol médiám potvrdenie o tom, že Bašternákovi za firmu zaplatil vďaka úveru. Foto – Ministerstvo vnútra

Richard Sulík, Igor Matovič, Jozef Rajtár a Daniel Lipšic ako oznamovatelia trestného činu tvrdia, že rozdiel medzi skutočnou cenou firmy a tou, za ktorú ju kúpil Kaliňák, je vlastne úplatok Bašternáka Kaliňákovi.

Z údajov firmy, ktoré sú opísané v uznesení o odmietnutí prípad vyšetrovať, vyplynulo ešte ďalšie podozrenie.

Bašternák požičal v rokoch 2008 až 2011 firme B. A. Haus spolu približne 850-tisíc eur. Udialo sa to formou ôsmich rôznych pôžičiek. Odkiaľ tieto peniaze pochádzajú? Sú legálne? Mohol vôbec Bašternák toľko peňazí v týchto rokoch mať? Boli uhradené prevodom na účet alebo v hotovosti? Polícia na tieto otázky v uznesení nedáva odpoveď.

Keď Kaliňák kupoval podiel, kúpil ho na polovicu s Jánom Počiatkom aj s touto pohľadávkou voči Bašternákovi. Firma B. A. Haus tak už nedlhovala peniaze Bašternákovi – jeho Kaliňák aj Počiatek vyplatili –, ale Kaliňákovi a Počiatkovi a postupne začala vyplácať aj ich.

Kaliňák už v minulosti povedal, že pôvod týchto peňazí bol legálny, toto tvrdenie však vyšetrovatelia v tomto konaní neskúmali.

Podobnú pôžičku ako Bašternák poskytol firme B. A. Haus aj Počiatek, ktorý bol akcionárom firmy ešte skôr ako Kaliňák. Počiatek nalial do firmy spolu približne 315-tisíc eur. Na policajnom výsluchu povedal, že išlo o jeho legálne príjmy. Uznesenie neopisuje, že by došlo k prevereniu tohto tvrdenia.

Hovorkyňa: Pôvod majetku sa ešte skúma

„Vy viete o spise viac ako ja. Uvedené rozhodnutie som nepísal, ani nevyšetroval danú kauzu,“ povedal v piatok policajný prezident Tibor Gašpar na otázku, prečo neboli vykonané základné úkony. 

„Ak začnete vyšetrovať vy novinári, tak budeme niekde, kde sme nechceli ísť. Kladiete mi otázky, ako keby ste vedeli, že mu tá otázka položená nebola. Odkiaľ to viete?“ povedal Gašpar na to, či je normálne pri podozrení z legalizácie príjmu z trestnej činnosti neskúmať pôvod takej sumy, ako je 850-tisíc eur.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry napísala, že „orgány činné v trestnom konaní sa zaoberali vami uvedenými skutočnosťami, vo veci preukazovania pôvodu majetku koná Okresná prokuratúra Bratislava I“.

Ide o preverovanie Bašternákovho majetku na základe podania Denníka N. Noviny sa ešte minulý rok pýtali, prečo polícia neskúmala, odkiaľ zobral Bašternák 12 miliónov eur v hotovosti v daňovej kauze. Skúmanie peňazí z kauzy B. A. Haus sa v tomto konaní vôbec nerieši.

Z uznesenia prokurátorky vyplýva opak – Bašternáka nepovažujú za podozrivého z toho, že by mal mať nejaké čierne peniaze. „Nebolo zistené, že by bolo vznesené obvinenie osobe Ladislav Bašternák. Uznesenie popisuje skutok spáchaný za zdaňovacie obdobie marec 2012, pričom všetky finančné prostriedky boli spoločnosti B. A. Haus Ladislavom Bašternákom poskytnuté do tohto času,“ napísala prokurátorka o daňovej kauze, kde Bašternáka vyšetrujú.

Prokurátorka tak akoby tvrdila, že Bašternák je podozrivý, že podvádzal iba v marci 2012, predtým sú si istí, že viedol riadny život.

Prečo Bašternák stále nie je obvinený? „Proces vyšetrovania je nezávislý, o tom rozhodne vyšetrovateľ, v akom štádiu je potrebné vzniesť obvinenie,“ povedal riaditeľa NAKA  Peter Hraško o daňovej kauze. Polícia prípad vyšetruje už rok. Ak niekedy Bašternákovi vznesie obvinenie, všetky úkony vykonané do tohto času bude musieť opakovať.

Prokurátorka, aj vyšetrovateľ odmietli prípad vyšetrovať aj preto, že sa podľa nich nepreukázalo, že by Kaliňák s Počiatkom niečo pre Bašternáka urobili. Nemôže tak vraj ísť o korupciu. V roku 2014 polícia pod dozorom špeciálneho prokurátora Kováčika stopila celé vyšetrovanie podozrení z podvodu s DPH. Prípad sa nanovo začal vyšetrovať po tom, čo o ňom v marci 2016 informovali Denník N a Trend.

„Je irelevantné, aká bola kúpna cena akcií, pretože neexistuje žiadny dôkaz, ani oznamovateľ neoznačil žiadny zdroj dôkazu, že by R. Kaliňák a J. Počiatek konali protiprávne v súvislosti s obstarávaním vecí všeobecného záujmu, čo však samo osebe aj tak nestačí na naplnenie znakov skutkovej podstaty niektorého z korupčných trestných činov, pretože neexistuje jediný dôkaz, že by si uvedené osoby nechali pre seba alebo iného sľúbiť úplatok alebo že by úplatok prijali, alebo žiadali,“ napísala prokurátorka.

„Uznesenie o odmietnutí veci uvádza podstatné skutočnosti pre rozhodnutie v danej veci zákonným spôsobom. Nie je možné v ňom uviesť všetky listinné dôkazy a z nich vyplývajúce informácie nachádzajúce sa vo vyšetrovacom spise,“ tvrdí hovorkyňa prokuratúry.

Podľa nej preverili všetko, čo mali. „Vyšetrovateľ preskúmaval tok majetku, majetkových práv, akcií a pohľadávok akcionárov spoločnosti B. A. Haus. Vykonal aj kompletnú analýzu účtov podozrivých osôb, pričom jej súčasťou boli aj predmetné skutočnosti uvedené vo vašich otázkach. Výpisy z účtov sú súčasťou vyšetrovacieho spisu,“ dodala Tökölyová. Rozhodnutie odmietnuť prípad vyšetrovať považujú za správne.

Proti uzneseniu už nie je prípustná žiadna sťažnosť, okrem možnosti obrátiť sa na generálnu prokuratúru.

„Obrátime sa na ňu, nepreskúmali absolútne nič,“ povedal bývalý poslanec Lipšic.  Polícii podľa neho stačilo iba vypočuť Kaliňáka, Počiatka a Bašternáka, ktorí porozprávali, že nič nezákonné neurobili.

Za škandál Lipšic považuje, že bol prípad zobratý prokurátorovi Špirkovi, hoci tvrdili, že mu nič nevezmú.

„Bývalý dozorujúci prokurátor chcel preveriť práve všetky tieto finančné toky. Keď rozprávali, že počkajú, ako jeho prípad dopadne, a nič mu neodnímu, tak klamali. Je to priehľadné ako facka. Obvinili ho len preto, aby mu zobrali túto jednu vec,“ povedal Lipšic.

Špirka ako prvého prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v lete krátko obvinili z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Urobila to NAKA pod dozorom Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici na základe výpovede odsúdeného daňového podvodníka. O niekoľko dní generálna prokuratúra obvinenie zrušila ako nezákonné. „Robia to úplne na hulváta a na nič sa už nehrajú,“ dodal Lipšic. 

Generálna prokuratúra zatiaľ neodpovedala na otázku, či rozhodnutie Úradu špeciálnej prokuratúry preskúma.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie