Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Križovatka piatich ciest

.lukáš Krivošík .slovensko

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložil päť scenárov, ako by sa Európska únia mohla vyvíjať ďalej po odchode Veľkej Británie. Aj Slovensko si bude musieť vyjasniť, aký stupeň integrácie by pre nás bol najvhodnejší.

Križovatka piatich ciest STEPHANIE LECOCQ/EPA/PROFIMEDIA 1. marec 2017, Brusel: Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas zasadnutia Európskeho parlamentu. Jeho Biela kniha o budúcnosti Európy má reagovať na pobrexitovú realitu vnútri Únie.

tento mesiac si pripomenieme 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré položili základy Európskeho hospodárskeho spoločenstva, predchodcu EÚ. Lídri členských štátov Únie sa pri tejto príležitosti 25. marca opäť v talianskej metropole stretnú. No nebudú len spomínať na minulosť. Vzhľadom na vlaňajšie referendum o brexite a početné krízy, ktoré musela Únia v posledných rokoch prekonávať, budú témou aj nástojčivé diskusie o tom, ako ďalej s Európou. Horizontom je spoločný program integrácie až do roku 2025.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker minulý týždeň predstavil Bielu knihu o budúcnosti Európy, ktorá by mala byť akýmsi príspevkom do tejto debaty. Jej najväčším prínosom je, že zozbierala päť scenárov možnej budúcnosti EÚ, ktoré už teraz najčastejšie zaznievajú naprieč starým kontinentom. Nájdu sa v nich skeptici i nadšenci ďalšej integrácie. Aj keď tí druhí už Bielej knihe vytkli, že komisia jasne nepomenovala scenár, ktorý by sama preferovala. Z pohľadu skeptikov je to však zdravá zdržanlivosť, ktorou komisia príjemne prekvapila.

päť možností

Aké vízie budúcej Európy sú teda v hre? Prvý scenár ráta s tým, že EÚ bude pokračovať ako doteraz. Reformy sa budú diať len postupne a v čiastkových oblastiach ako doprava, energetika či digitálny trh. S rizikom, že nejaká ďalšia kríza opäť otestuje silu spoločenstva.

„Už teraz je jasné, že definitívne stanovisko o budúcom vývoji Európskej únie tento mesiac v Ríme nezaznie.“

Druhý scenár vidí Úniu len ako jednotný trh. Bez politických ambícií a snahy regulovať spoločne sociálnu politiku či životné prostredie. No s hrozbou divergencie medzi štátmi v iných oblastiach, ako je obchod.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite