Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biela kniha o Európe

.peter Stach .slovensko

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes v Európskom parlamente predstavil päť alternatívnych scenárov budúceho fungovania Európskej únie.

Biela kniha o Európe Markus Schreiber/AP Photo/SITA

jeho „Biela kniha o budúcnosti Európy“ má dať diskusii, ktorá už prebieha na rôznych úrovniach, určitú štruktúru aj časový plán. Zároveň túto diskusiu aj nenápadne rámcuje: možností je práve päť, nie viac ani menej.

Ak vychádzame z premisy, že potrebu diskutovať o spoločnej európskej budúcnosti vyvolala nespokojnosť zo súčasným stavom, potom prvý scenár nazvaný „Pokračovať ako doteraz“ asi podporia len ostrieľaní politickí matadori. Tí totiž vedia, že neschopnosť dosiahnuť dohodu o zmene zákonite vedie k zachovaniu statu quo.

Scenár číslo dva by znamenal zaradenie spiatočky a návrat k predstave Európy ako jednotného trhu. V ostatných oblastiach by sa kompetencie vrátili členským štátom. Výsledkom by tak bolo nielen menej európskej regulácie, ale aj viac prekážok pri voľnom pohybe pracovníkov, menšia ochrana spotrebiteľa, riziko pre spoločnú menu a potreba stále väčšieho počtu bilaterálnych riešení. Akcieschopnosť takejto únie smerom navonok by sa významne znížila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite