Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novou ombudsmankou sa stala Mária Patakyová

.redakcia .slovensko

Nominantka strany Most-Híd, ktorú zvolili dnes v Národnej rade za verejnú ochrankyňu práv, nahradí po piatich rokoch Janu Dubovcovú. Tej skončí funkčné obdobie 28. marca.

Novou ombudsmankou sa stala Mária Patakyová Marek Mrviš/SITA Poslanci vyberali z troch kandidátov. Za OĽaNO-NOVA a SaS kandidovala Janka Šípošová (naľavo), za Most-Híd Mária Patakyová (v strede) a za ĽSNS Anton Čulen (napravo).

mária Patakyová v tajnej voľbe získala 75 hlasov.

Ako nová ombudsmanka by chcela dotvoriť nezávislosť kancelárie verejného ochrancu ľudských práv. Ako sa vyjadrila pred členmi ľudskoprávneho výboru parlamentu, ombudsman musí byť bez záväzkov k akýmkoľvek ďalším subjektom v štáte. Odborníčka v oblasti práva a prorektorka Univerzity Komenského pre legislatívu chce tiež posilniť rozpočet úradu, ako aj spoluprácu s inými inštitúciami, regiónmi aj so zahraničím. Žiada, aby sa verejný ochranca práv zúčastňoval na pripomienkových konaniach pri prijímaní niektorých zákonov. Medzi priority radí ochranu zadržiavaných osôb, detí a seniorov a plánuje sa venovať aj prieťahom v súdnych konaniach. Na záver dodala, že „orgány verejnej správy by mali úrad ombudsmanky viac rešpektovať“.

Na docentku sa Mária Patakyová habilitovala v odbore obchodné právo v roku 2000, v roku 2010 bola vymenovaná za profesorku v odbore obchodné a finančné právo. Na Právnickej fakulte UK pôsobí od roku 1986, kde v rokoch 2003 – 2011 zastávala pozíciu prodekanky. Od februára 2011 je prorektorkou Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti absolvovala zahraničné študijné pobyty v Taliansku, USA, Grécku a Veľkej Británii. V roku 2007 ukončila dvojročný program Cambridge Diploma in Introduction to English and European Law. Bola členkou predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja a v súčasnosti je členkou rady APVV pre spoločenské vedy, členkou predsedníctva European C-Law (Krakow, Poľsko), členkou za SR v European Academy of Private Lawyers (Pavia, Taliansko) a členkou za SR v European Model Company Act Group a i.

Poslanci dnes volili z troch kandidátov. Okrem Patakyovej kandidovali za stranu ĽSNS Anton Čulen a za OĽaNO-NOVA a SaS Janka Šípošová.

Názor na zvolenie novej ombudsmanky pripravujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite