Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nehanebný text a nehorázny podpis Tibora Gašpara

.martin Mojžiš .slovensko .tvár týždňa

Ak ste Vyhlásenie o migrácii ešte nečítali, určite sa ho oplatí prečítať. Je to nádherná ukážka toho, ako sa dá písaným slovom vytvoriť negramotný text. Pod ktorým je podpísaný policajný prezident.

Nehanebný text a nehorázny podpis Tibora Gašpara MAREK MRVIŠ/SITA Tibor Gašpar vyštudoval učiteľstvo na Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Pracoval ako učiteľ na základnej škole v Nitre, v roku 1993 bol prijatý do policajného pomeru. Pôsobil ako vyšetrovateľ v Nitre, od roku 2005 bol šéfom Úradu boja proti korupcii. O

prezident Policajného zboru Tibor Gašpar nie je autorom vyhlásenia, je len jedným z osemnástich signatárov – členov „združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub a jeho Medzinárodného mierového výboru“ (naozaj sa to takto volá). Autorom textu je zrejme Peter Kasalovský, zakladajúci člen NEF Hospodársky klub a jeho MMV.

Všetko podstatné o tomto bezvýznamnom človeku si možno prečítať v blogu Andreja Bána (S Gašparom tvrdo proti migrácii), z ktorého tu odcitujme len základnú charakteristiku: „Zlostný pomstychtivý človek, komunistický karierista, ktorého meno sa neobjavilo na zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti – pretože bol vyššie.“

Samotný Kasalovský však nie je podstatný. Ak chce niekto obdivuhodne zlým štýlom a chabou gramatikou písať konšpiračné bludy, má na to právo. Rovnako nie sú podstatní – až na jednu výnimku – signatári jeho šialeného textu. Každý z nich nech si podpisuje, čo chce, pokiaľ tým neprekračuje zákon. Každý okrem jedného.

Policajný prezident sa totiž nemôže podpísať napríklad pod vetu: „Súčasná migrácia je precízne politicky a mediálne organizovaný stret s našou európskou civilizáciou.“ Prečo? Pretože stojí na čele polície, ktorej úlohou síce je odhaľovanie trestných činov a zisťovanie ich páchateľov (zákon 171/1993, paragraf 2, odsek 1, písmeno b), toto odhaľovanie sa však musí vykonávať vyšetrovaním (paragraf 2, odsek 1, písmeno d), a nie trieskaním rôznych dôkazmi nepodložených tvrdení.

„Gašpar zavádzal verejnosť nepravdivými informáciami o odmenách policajtov vyšetrujúcich kauzu Gorila.“

Rovnako sa nemá podpísať pod vetu: „Nuž, povedzme, naše združenie – náš klub bez akéhokoľvek ostýchania sa verejne zaoberá politikou.“ K zdržanlivosti by ho mal v tomto prípade viesť nielen zákon o štátnej službe, ktorý hovorí celkom jasne, že policajt nesmie byť členom politickej strany alebo politického hnutia ani vyvíjať činnosť v ich prospech (zákon 73/1998, paragraf 48, odsek 5), ale aj Etický kódex príslušníka Policajného zboru, podľa ktorého policajt pri vyjadrovaní svojich názorov na verejnosti vystupuje nestranne a zdržanlivo tak, aby nevyvolal pochybnosť o svojej nestrannosti (článok 3).

A do tretice si vezmime vetu: „Dnes sme dokonca svedkami, ako sa Európania stávajú nevoľníkmi vo vlastnej krajine aj vďaka uplatňovaniu ,ľudskoprávnemu imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr.“ Ako konkrétne chápe policajný prezident Tibor Gašpar slovné spojenie „ľudskoprávny imperializmus“? Myslí tým bod 5 článku 7 Ústavy SR, podľa ktorého majú medzinárodné zmluvy o ľudských právach a základných slobodách prednosť pred zákonmi? Alebo tým myslí celú jednu časť Ústavy pod názvom Základné ľudské práva a slobody (druhá hlava, druhý oddiel, články 15 – 25)?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite