Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomalá smrť politickej korektnosti

.lukáš Krivošík .slovensko

Bývalý minister financií Ivan Mikloš rozpútal v decembri článkom v Hospodárskych novinách veľkú debatu o politickej korektnosti a jej zodpovednosti za posilňovanie radikálnych nálad. Vo svete veľmi rozšírená téza vyvolala u nás kontroverziu naprieč médiami.

Pomalá smrť politickej korektnosti Marcin Maslowski/ Stock Budget/profimedia

na bývalého ministra financií reagoval Peter Schutz v denníku SME. Následne naňho reagoval Ivan Mikloš. Téza, že s politickou korektnosťou to elity prehnali a alergická reakcia verejnosti teraz poháňa vzostup populizmu, pritom nevznikla na Slovensku. Týždeň po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách zverejnil univerzitný profesor Mark Lilla v denníku New York Times článok s názvom Koniec liberalizmu identity. Okrem iného v ňom píše: „V posledných rokoch skĺzol americký liberalizmus do akejsi morálnej paniky kvôli rasovým, rodovým a sexuálnym identitám. Tým sa skreslilo posolstvo liberalizmu, zabrániac mu, aby sa stal jednotiacou silou schopnou vládnuť.“

Lilla vyčítal kampani Hillary Clintonovej, že sa pričasto obracala menovite na ženy, gejov, čiernych a Hispáncov, no málo ponúkala Američanom ako celku. Kmeňová, politicky korektná rétorika demokratov priviedla do Bieleho domu republikána Donalda Trumpa, ktorý sľúbil spraviť znovu veľkou Ameriku, nie iba niektorú partikulárnu skupinu Američanov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite