Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hrozí rozvod s buchnutím dverí

.lukáš Krivošík .slovensko .tvár týždňa

Britská premiérka Theresa Mayová vo svojom príhovore sformulovala britskú pozíciu pri nastávajúcich rokovaniach o vystúpení jej vlasti z Európskej únie. Svojich spoluobčanov i európskych partnerov pritom pripravuje na najhoršie.

Hrozí rozvod s buchnutím dverí KIRSTY WIGGLESWORTH/AP/SITA

už dlho pred vlaňajším referendom o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa nejednému pozorovateľovi zdalo, že Briti sa akosi nevedia rozhodnúť: Najradšej by boli súčasne v EÚ i mimo nej. Kto si myslel, že ostrovná krajina po brexite síce formálne svoje členstvo ukončí, no prakticky zostane nejakým spôsobom „dnu“, toho Theresa Mayová minulý utorok vyviedla z omylu.

„Nie čiastočné členstvo v EÚ, pridružené členstvo ani čosi, čo nás ponechá spolovice vnútri a spolovice vonku,“ vyhlásila 60-ročná štátnička na pôde londýnskej rezidencie Lancaster House, ktorá patrí ministerstvu zahraničia. „Nejde nám o prijatie modelu, ktorý už má nejaká iná krajina. Nebudeme po odchode lipnúť na zvyškoch členstva. Nie, Spojené kráľovstvo opúšťa Európsku úniu.“

mandát na to má

To, že nepôjde len o vyjednávaciu taktiku, ukázala premiérka Mayová vzápätí. Spojené kráľovstvo opustí podľa nej aj jednotný európsky trh – hoci ho pomáhalo spoluvytvárať. Prestane prispievať do európskeho rozpočtu. Európsky súdny dvor už nad britským územím nebude mať jurisdikciu. A Británia tiež obmedzí počet ľudí, ktorí tam prichádzajú z krajín Európskej únie. Tento bod sa bude týkať aj Slovákov, ktorých v ostrovnom kráľovstve žilo v roku 2015 odhadom asi 63-tisíc.

Naši krajania, ktorí už v Británii žijú viac ako päť rokov, budú môcť požiadať o trvalý pobyt, no po brexite bude mať Londýn záujem už len o kvalifikovanú pracovnú silu. Konečný status občanov štátov EÚ vo Veľkej Británii sa bude odvíjať od dohody Londýna s Bruselom. Vyjednávať sa totiž bude nielen o približne 3,3 milióna Európanoch, žijúcich v Spojenom kráľovstve, ale aj o statuse 1,2 milióna Britov, žijúcich v iných štátoch EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite