Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marek Gajdoš: Vegetarián a jeho Gorila

.andrej Bán .slovensko .tvár týždňa

Kto na Slovensku poskytne pred odchodom z funkcie dva rozhovory, ktoré otrasú krajinou? Minister Kaliňák zatiaľ nie, šéf vyšetrovateľov prípadu Gorila Marek Gajdoš už áno.

Marek Gajdoš: Vegetarián a jeho Gorila MARKO ERD/SITA Má 37 rokov, narodil sa v Liptovskom Mikuláši. Od roku 2000 pracoval v polícii. V rokoch 2012 – 2016 bol šéfom tímu Gorila. V januári 2017 oznámil svoje rozhodnutie odísť do civilu. Marek Gajdoš.

na minulý týždeň trio Fico, Danko a Bugár asi tak rýchlo nezabudne. Vypovedali o tom aj výrazy ich tvárí na spoločnej tlačovke, na ktorej zvestovali – každý, pravda, svojím spôsobom – vládne priority pre rok 2017. Uvedomovali si, že krajina žije čímsi iným. Nie je až také dôležité, o čom bola tá tlačovka, ale kedy bola a o čom nebola.

Tak po prvé, bola deň po tom, ako Denník N a Aktuality zverejnili veľké rozhovory s vyšetrovateľom Gajdošom, ktorý po sedemnástich rokoch odchádza z polície. A po druhé, tá tlačovka nebola o tom najpodstatnejšom, o korupcii v politických sférach a o nevyšetrení Gorily. Ak chcú koaliční lídri kdesi hľadať naozaj účinný spôsob boja s extrémizmom, tak ním nie je ani postupné zvyšovanie platov a životnej úrovne, ani ním nie sú pokuty pre kotlebovcu Mizíka, ale potieranie korupcie. Teda čosi, čoho Fico nie je podľa definície schopný.

Zámer predvolať Fica mu zhatil špeciálny prokurátor Kováčik, zvaný aj „brzda“, vďaka ktorému sa zatiaľ nedozvieme to, čo zaujímalo aj Gajdoša.

Tridsaťsedemročný policajt (ešte do konca januára ním je) Gajdoš je verejnosti známa postava, minimálne v poslednom čase, keď sa po piatich rokoch rozhodol od Gorily odísť. On a jeho tím ju síce nevyšetrili, no už dlhší čas Gajdoš opakuje dve zásadné veci. Do „značnej miery“ sa podľa neho potvrdila autentickosť spisu Gorila a preukázať korupciu na najvyššej úrovni (vláda, SIS, Penta a pod.) je nesmierne ťažké, ak nie nemožné, pretože nestačí iba odhaliť prevody na účty, ale „treba dokázať, za čo to bolo, inak je to len možno hlúposť alebo štedrosť jedného človeka alebo skupiny.“ Nuž a veľké finančné skupiny so svojimi najlepšie platenými právnikmi sú všetko iné, len nie hlúpe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite