Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin potvrdil dohodu o prímerí v Sýrii

.redakcia .slovensko

Prímerie medzi sýrskym režimom a rebelmi má začať platiť dnes o polnoci miestneho času. Garantmi prímeria sú Rusko a Turecko.

Putin potvrdil dohodu o prímerí v Sýrii Mikhail Klimentyev/Sputnik/AP/SITA 29. decembra 2016, Moskva: Vladimír Putin nariadil zníženie ruských vojenských jednotiek v Sýrii. Na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (vľavo) a ministrom obrany Sergejom Šojgom (vpravo).

ruský prezident Vladimír Putin dnes oznámil podpísanie „prímeria medzi sýrskou vládou a ozbrojenou opozíciou, balíka opatrení na kontrolu prímeria a deklarácie o pripravenosti začať mierové rozhovory o urovnaní konfliktu v Sýrii“. Podľa Putina je dohoda o prímerí veľmi krehká a vyžaduje špeciálnu pozornosť.

Krátko po tom, ako potvrdil dohodu o prímerí, nariadil zníženie ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii. Nespresnil však koľko ruských vojakov a vojenskej techniky má byť zo Sýrie stiahnutých.

Sýrska opozičná koalícia podporila dohodnuté prímerie. Koalícia vyzvala všetky povstalecké skupiny, aby dohodnutý pokoj zbraní dodržiavali.

Prímerie sa netýka teroristických organizácií akými sú Islamský štát a Fatah aš-Šám.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu spresnil, že Ankara bude garantovať dodržiavanie prímeria povstalcami, zatiaľ čo Moskva bude dozerať na sýrsku armádu a jej spojencov.

ZDROJ: SITA, ČTK, AFP

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite