Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rakúsko zdolalo rok 2016, prezidentom bude Alexander Van der Bellen

.redakcia .slovensko

Kandidát pravicovopopulistickej Slobodnej strany Norbert Hofer už priznal porážku. Víťazom sa tak podľa zverejnených odhadov stane bývalý predseda rakúskej strany Zelených.

Rakúsko zdolalo rok 2016, prezidentom bude Alexander Van der Bellen Ronald Zak/AP/SITA

necelú hodinu po zatvorení posledných volebných miestností napísal Hofer na sieti Facebook, že je „nekonečné smutný z toho, že to nevyšlo". „Bol by som rád, keby som mohol dozerať na naše Rakúsko," dodal ako porazený kandidát, pričom tiež zablahoželal svojmu protivníkovi.

Podľa odhadov, ktoré zverejnila rakúska verejnoprávna stanica ORF na základe čiastkových výsledkov z väčšiny volebných obvodov, by mal 72-ročný Van der Bellen zvíťaziť nad 45-ročným Hoferom v pomere 53,6 ku 46,4 percenta odovzdaných hlasov, teda presvedčivejšie ako v pôvodnom druhom kole z 22. mája, keď bol jeho náskok iba minimálny. Odhadovaný pomer by už nemalo výrazne zmeniť ani približne 700 000 hlasov odovzdaných poštou, ktoré budú podľa očakávaní zrátané až v pondelok.

Predbežné oficiálne výsledky volieb by mali byť známe ešte dnes večer, konečné výsledky však minister vnútra Wolfgang Sobotka oznámi až po tom, ako dorazia do Viedne údaje zo všetkých obvodov, čo by teoreticky mohlo byť až v utorok. Celkovo sa mohlo na voľbách zúčastniť 6,4 milióna Rakúšanov vo veku od 16 rokov.

Rakúski voliči opätovne rozhodovali o novej hlave štátu po tom, ako májové hlasovanie poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Van der Bellena, iné zasa hovorili o nepresvedčivom triumfe Hofera, ktorý cítil šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách USA.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite