Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo debatovali iba Trump s Clintonovou

.ondrej Hronec .slovensko

Viac ako 160 rokov trvajúca hegemónia republikánov a demokratov spôsobila, že väčšina Američanov, ale aj zvyšok sveta, sa na iných kandidátov pozerá s odstupom.

Prečo debatovali iba Trump s Clintonovou John Raoux/AP/SITA Libertariánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov amerických Gary Johnson dosahuje dnes v prognózach podporu maximálne jedného percenta.

posledným americkým prezidentom, ktorý nebol nominantom republikánov alebo demokratov, bol ešte v rokoch 1850 – 1853 Millard Fillmore. Bolo to ešte pred občianskou vojnou. Odvtedy zabehnutý systém dvoch dominantných strán nepustil do Bieleho domu nikoho ďalšieho. Dôležitú úlohu pritom zohrávajú aj predvolebné debaty.

Keď pred našimi tohtoročnými parlamentnými voľbami začalo platiť pravidlo, že do predvolebných diskusií musia byť pozvaní zástupcovia všetkých strán, stretlo sa to s rôznymi reakciami. Mnohí považovali za zbytočné dávať rovnaký priestor všetkým 23 stranám. Vo voľbách nakoniec 13 z nich nezískalo ani jedno percento hlasov. Pravidlo pritom platilo aj pre súkromné médiá, ktoré sa rozhodli predvolebné diskusie organizovať.

diskusie nie sú pre všetkých

V Spojených štátoch amerických sú, naopak, podmienky na účasť v oficiálnych predvolebných diskusiách mimoriadne prísne. Posledným prezidentským kandidátom tretej strany, ktorému sa podarilo do nich dostať, bol v roku 1992 biznismen Ross Perot, ktorý vtedy kandidoval ako nezávislý. V diskusiách sa stretol s Billom Clintonom a Georgeom Bushom starším a vo voľbách dosiahol takmer 19 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite