Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

AKTUALIZOVANÉ: Procházka skončil, predsedom je Brecely

.redakcia .slovensko

R. Procházka sa vzdáva „svojho dieťaťa“ a nechce byť naďalej predsedom Siete. Dnes na sneme v Trnave sa rozhodne o novom predsedovi strany.

AKTUALIZOVANÉ: Procházka skončil, predsedom je Brecely Jakub Julény/SITA „Mohol som nechať oslnivejšiu stopu, keby som zutekal hneď. Zostal som na bicykli šliapať do kopca,“ povedal R. Procházka na svoju obhajobu. Stranu zanecháva v troskách.

AKTUALIZOVANÉ: Za predsedu strany Sieť bol zvolený úradujúci minister dopravy Roman Brecely. Zostal jediným kandidátom po tom, ako poslanec NR SR Eduard Adamčík opustil rokovanie snemu spolu s ďalšími štyrmi poslancami NR SR a ako sa člen predsedníctva Tomáš Stoklasa vzdal kandidatúry a podporil Romana Brecelyho.

TA3
Procházka na sneme hrešil ako pohonič. Sprostými slovami častoval svojich straníckych kolegov Brecelyho a Stoklasu. Zabudol však na mikrofóny.

Radoslav Procházka už nebude kandidovať na predsedu Siete. Ako povedal dnes v úvodnom prejave na mimoriadnom sneme v Trnave, vzdáva sa strany Sieť, ktorú založil, tak ako sa v biblickom príbehu vzdala svojho dieťaťa žena pred kráľom Šalamúnom. „Aby dieťa žilo, musím sa ho vzdať. Nebudem kandidovať a vzdávam sa tohto dieťaťa. Chcem odísť slobodný,“ vyhlásil.

Procházka necíti morálne právo stranu viesť zo subjektívnych i objektívnych dôvodov. Prvým objektívnym je číslo 5,6 percenta, ktoré Sieť dosiahla v parlamentných volieb. Povedal však, že nechcel utiecť 6. marca po voľbách. Zostal vraj na bicykli šliapať až do konca.

Najobjektívnejší dôvod odchodu však pre Procházku nebol volebný výsledok. Pripomenul, že na svojom chrbte dostal do parlamentu desať ľudí. „Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel, keď ma začali opúšťať najbližší ľudia, ktorých som doviedol do parlamentu. Odo mňa z deviatich ľudí odišlo osem. Od lídra ľudia neodchádzajú,“ konštatoval s tým, že zlyhal v úlohe udržať túto zostavu pokope.

Pripomeňme, že k rozkolu v strane došlo 17. júna, keď Procházka odvolal z postu prvého podpredsedu Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smer-SD a Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť mimo oficiálnych štruktúr a bez poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.

Od toho, ako dnešný snem dopadne, vo veľkej miere závisí budúcnosť strany, ktorej volebné preferencie sa momentálne nachádzajú okolo bodu mrazu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite