Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Rajtár: Toto bašternákovcom neprejde

.eva Čobejová .michal Novota .slovensko

Patril medzi zakladateľov strany SaS, no do veľkej politiky vstúpil až v tomto roku. V kauze Bašternák dokázal nájsť nové súvislosti a rýchlo na seba pritiahol pozornosť.

Jozef Rajtár: Toto bašternákovcom neprejde Boris Németh Mal kariéru snov. Pracoval v bankovom sektore. Po štyroch rokoch v Hong Kongu, keď videl, ako to na Slovensku vyzerá, zistil, že sa musí vrátiť.

váš asistent Filip Rybanič, ktorý sa ako zamestnanec banky pozrel na účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, bol obvinený z porušenia bankového tajomstva. Po tom, čo mu urobili domovú prehliadku, prehliadku auta, zhabali počítač, komunikoval verejne minimálne. Ale minulý týždeň sa rozhodol vyjsť na pódium politického protestu proti Kaliňákovi. Prečo?

Rozhodol sa sám a už to dlhšie v ňom tlelo. Chcel vystúpiť a povedať, v akej je situácii a čo si myslí o tom, čo sa deje. Písalo sa o ňom, ale neboli to jeho slová. Preto chcel vlastnými slovami povedať, ako vníma situáciu.

prečo vystúpil práve v Košiciach?

Bolo to zorganizované narýchlo. Pôvodne sme si povedali, že ja budem v Košiciach, on v Bratislave. Potom sa dohodlo, že bude lepšie, keď budeme spolu, lebo potreboval oporu.

neoľutoval toto verejné vystúpenie?

Vôbec nie. Tá podpora bola prekvapivo veľká. Keď prišiel na pódium on, videli ste, ako sa zrazu medzi ľuďmi zdvihla vlna podpory. Vo vzduchu ste cítili také to „wau!“

teda Filip Rybanič sa stáva pre jednu časť verejnosti hrdinom?

Ľudia mu na konci zo srdca ďakovali, že sa nebál.

hrozí mu reálne, že pôjde do väzenia?

Osobne si to nemyslím. Po právnej stránke to neviem zhodnotiť, nechcem ani predpovedať budúcnosť. Konal si svoju prácu. Je absolútne základnou povinnosťou pracovníka banky monitorovať pochybné transakcie. On mal oficiálny prístup k tým účtom. V posledných rokoch sa zvlášť sprísňovali zákony, čo sa týka podozrivých transakcií. Aj ja som pracoval v banke, takže som chodil na školenia, kde nám vraveli, že pracovník nikdy neurobí chybu, keď niečo objaví a nahlási. Aj keby sa neskôr ukázalo, že to bolo v poriadku a nebola to pochybná transakcia. Spraví chybu vtedy, keď nenahlási niečo, čo sa neskôr ukáže ako problém. Je to povinnosť číslo jeden zamestnanca banky, my sme kvôli tomu podpisovali aj osobnú zodpovednosť. A tieto zákony – sú to protiteroristické zákony a zákony proti praniu špinavých peňazí – prebili aj ostatné bankové regulácie. Predstavte si, že by teroristi zhromažďovali päť rokov peniaze po malých sumách na nejakom účte, potom by ich v jednej dávke presunuli do inej krajiny. A nikto by to nenahlásil. O tri dni by si za tie peniaze nakúpili zbrane a výbušniny, vykonali by s nimi teroristický útok, napríklad v Paríži. Ak by sa to neodhalilo, nebolo by ani možné zabrániť veľkým škodám. Preto sa tie zákony tak výrazne sprísňovali a dostali prioritu pred štandardnými bankovými reguláciami tam, kde sú s nimi v rozpore.

na mítingu v Bratislave ste povedali, že Filip Rybanič možno bude jediný, ktopôjde pred súd za kauzu Bašternák. Čo je zatiaľ dosť bizarný výsledok celého opozičného ťaženia, nie?

Povedal som, že Filip Rybanič je jediný obvinený, a to je fakt. Policajné vyšetrovanie má vo všeobecnosti dve fázy, pri Filipovi všetko prebehlo veľmi rýchlo. Normálne sa niečo také ťahá mesiace, v jeho prípade sa prvá fáza vyšetrovania skončila o niekoľko hodín. Zrazu bol obvinený a hneď sa vybavilo povolenie na domovú prehliadku.

Boris Németh

kontaktovala polícia v súvislosti s jeho obvinením aj vás?

Kontaktovala a mám vypovedať v priebehu ďalších dní.

takže nepýtali si od vás zatiaľ žiadne dôkazové materiály?

Ešte som nebol vypovedať, lebo termín je v polovici júla. Ale jemu zhabali všetky záznamové médiá vrátane môjho poslaneckého počítača, ktorý je majetkom Národnej rady SR. Dal som ho Filipovi, aby na ňom pracoval.

vy ste pracovali v dvoch veľkých bankách (VÚB a Unicredit). Viete preto veľmi dobre, že bankové tajomstvo je vážna vec. Nemáte teda žiadne pochybnosti o tom, či počínanie Filipa Rybaniča bolo korektné? Či to bolo v súlade s morálnymi zásadami aj so zákonom?

Morálnymi určite. Napríklad, keď išiel nahlásiť túto vec, bolo to zo strany banky odmietnuté. To iba ilustruje, ako sa banka stavia k zákonom, ktoré sú veľmi prísne. Ale ak to aj banka nahlási Finančnej polícii, vie, že na jej čele je sponzor Smeru. Veď to je absurdné. Bežne sa tu zverejňujú utajované skutočnosti. Pred pár rokmi Kaliňák tvrdil, že keď tajní zverejňovali utajené skutočnosti, bolo to v poriadku. Fico tu máva pred kamerou daňovými dokladmi, aj Kaliňák kedykoľvek vytiahne daňový údaj. Ani Filip, ani ja sme nič také nerobili. Žiadne výpisy z účtu nie sú dodnes zverejnené. Ono sa to zverejnilo, respektíve Kaliňák to priznal, paradoxne, zásahom polície. Polícia prišla Filipa zobrať priamo z jeho pracoviska. Je problém, že v banke, kde je aj takáto práca jeho povinnosťou, mal možno nejaký papier týkajúci sa podozrivých transakcií?

vy ste žiadny výpis z účtu Róberta Kaliňáka nevideli?

Ja som žiadne oficiálne bankové doklady nevidel.

finanční znalci, ktorí pracujú v bankách a zistia podozrivú operáciu, majú dilemu, či to vôbec nahlásiť polícii. Nemajú dôveru, že príslušní vyšetrovatelia budú mať motiváciu niečo také vyšetriť, a zároveň, že budú vedieť vyšetriť náročnejšie finančné operácie.

Áno, to je ako keď mafii nahlásite, že je mafia. A policajti nie sú často ani dostatočne vyškolení a skúsení na takéto skúmanie. Pri inej veci proti Kaliňákovi a Počiatkovi sme boli spolu so Sulíkom, Matovičom a Lipšicom vypovedať, lebo polícia nás spravila oznamovateľmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite