Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dopad Brexitu na svetovú ekonomiku? Väčšine Britov je to jedno

.anatole Kaletsky .slovensko

Prieskumy verejnej mienky nasvedčujú tomu, že Briti nedbajú na dlhodobé následky rozhodnutia, pred ktorým stoja. Čo všetko vieme vyčítať zo štatistiky a demografie?

Dopad Brexitu na svetovú ekonomiku? Väčšine Britov je to jedno Ben Stansall/AFP/profimedia

horúčkovité správanie na finančnom trhu pred nadchádzajúcim referendom vo Veľkej Británii ukazuje, že jeho výsledok ovplyvní ekonomické a politické svetové podmienky oveľa viac, ako by sa podľa Britského 2.4 % podielu svetového HDP dalo predpokladať. Za tento veľký dopad môžu tri hlavné dôvody.

Po prvé, Brexit je súčasťou svetového fenoménu: populisti revoltujú proti zažitým politickým stranám. Hlavne starší, chudobnejší a menej vzdelaní voliči, ktorí sú rozhnevaní dostatočne na to, aby strhli existujúce inštitúcie a postavili sa politickému establišmentu a ekonomickým odborníkom. Neprekvapí ani, že demografický profil potenciálnych voličov Brexitu je až nápadne podobný podporovateľom Donalda Trumpa a francúzskym priaznivcom Národného frontu.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že z voličov, ktorí 1) neukončili strednú školu, 2) majú viac ako 60 rokov a 3) pracujú manuálne, je za odchod až 65 % a len 35 % chce ostať. Na porovnanie, z voličov s 1) ukončenou vysokou školou, 2) mladších ako 40 rokov alebo 3) z vyššej triedy je za zotrvanie v Európskej Únii až 60 %.

Populistická rebélia v Británii, Spojených štátoch alebo Nemecku je živená nielen zdanlivými neprávosťami či nacionalistickým cítením, ale objavuje sa aj v podobných ekonomických podmienkach. Všetky tri krajiny sa vrátili k skoro plnej zamestnanosti, nezamestnanosť kolíše na úrovniach okolo piatich percent. Mnohé z novovznikajúcich pracovných pozícií však ponúkajú len nízke platy a imigranti neprávom vinia bankárov za všetky sociálne problémy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite