Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexitu zoči-voči

.peter Schutz .slovensko

Opakovať, že hlasovanie o vystúpení Británie z EÚ je nielen politickou udalosťou roka, ale udalosťou takých ďalekonosných presahov, ktoré sa nedajú ani predvídať, je klišé.

Brexitu zoči-voči Stefan Rousseau/AP/SITA 15. jún 2016, Londýn: Írsky spevák Bob Geldof na palube lode, ktorá sa zúčastňuje demonštrácie pre zotrvanie v Európskej únii.

to platí dokonca aj v prípade zotrvania. Scenár odchodu však spustí procesy, ktorým nevidno konca. O to viac, že samo oddelenie Británie od EÚ by neprišlo hneď, ale trvalo by niekoľko rokov.

Predstava rozväzovania komplikovaných väzieb a právno-zmluvných vzťahov či finančného vyrovnania navodzuje až kacírsku myšlienku. Že Británia bude – ak sa tak rozhodne – laboratórnym testom, či opustenie EÚ takpovediac mierovou cestou je vôbec možné. Nejde o zveličenie. Množstvo a spornosť rôznych aspektov oddelenia, ktoré sa vynoria v momente, keď Briti povedia „out“, sa dá prognózovať ako násobne vyššia, než napríklad v prípade delenia česko-slovenskej federácie.

Hlasy z okolia slovenského predsedníctva, ktoré sa začína 1.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite