Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je tu zjednotená opozícia?

.michal Magušin .slovensko

Parlamentné subjekty SaS a OĽaNO vytvorili opozičnú radu. Svitá rozdrobenej politickej scéne na nové, jednotnejšie časy? Jedno je isté, zlatá mečiarovská opozícia je dávno za nami.

Je tu zjednotená opozícia? Monika Zaťková/SITA 27. máj 2016, Bratislava: Natália Blahová (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO), Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) podpisujú dohodu o opozičnej rade.

poslanec SaS Peter Osuský spomína, ako vtedy chodil po Slovensku a – slovami Júliusa Satinského – „buntoval“ ľud s Vladimírom Palkom, Františkom Mikloškom, občas s Ivanom Šimkom, Jánom Budajom či Ľudovítom Černákom. Na Deň matiek obdarúval dámy kvetmi s Romanom Kováčom, i keď nebol práve jeho fanúšik. „Neboli nijaké trenice, prosto sme vedeli, že nepriateľ je jasný.“ Všetko je teraz inak. Verejnosti, ktorá očakáva silnú a údernú opozíciu, nepomôžu spomienky na žalostné pokusy o konsolidáciu časti opozičníkov v Ľudovej platforme počas vlády Fica 2. Ale teraz sa zrazu do šíku stavia 40 poslancov SaS a OĽaNO. Má tento spojený front perspektívu?

proti Ficovi, proti zlodejom

Podobne ako za Mečiara, aj matovičovcov a sulíkovcov spojili spoloční nepriatelia. Fico a zlodeji prisatí k jeho vláde. Nekradnúť. Zdá sa to banalita a na dobre spravovaný štát to určite nestačí, ale ako hovorí Peter Osuský, je to conditio sine qua non – podmienka, bez ktorej to nepôjde. Opozičná rada SaS a OĽaNO navyše má niekoľko praktických dopadov na politické dianie v krajine. Napríklad nemal by byť problém zabezpečiť 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady. Idea koordinácie postupov pri príprave a predkladaní návrhov zákonov tiež znie zaujímavo. A môžeme očakávať, že na obrazovkách častejšie uvidíme výstupy premiešaných matovičovsko-sulíkovských skupiniek, keďže plánujú koordinovať spoločné mediálne výstupy.

„Kým prídu parlamentné voľby, bude v SaS ešte poslanec Martin Poliačik, alebo podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite