Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadia za symbolom

.marína Gálisová .slovensko

Jediná žena v ukrajinskej irackej misii. Väzenkyňa v Rusku, obvinená z likvidácie civilistov. Nadia Savčenko, symbol ukrajinskej nezlomnosti.

Nadia za symbolom Sergei Vhuzavkov/AP/SITA

médiám o nej veľa povedala jej sestra Vira. Priznala, že v detstve za svojou o dva roky staršou sestrou „chodila ako chvostík“, pretože Nadia bola od začiatku samostatná a smelá. Obaja rodičia pracovali v technických povolaniach, otec bol poľnohospodársky inžinier, matka bola dizajnérka. Nadia má svoje „zlaté ruky“, zrejme po nich. „Sú takí ľudia, ktorí, aj keď nevedia, ako sa niečo robí, okamžite sa to naučia a výborne im to ide,“ vysvetľovala Vira. „Taká je moja sestra. Vie opraviť elektriku... ale aj vyrábať pekné veci z hliny, alebo napríklad lampy. Je úžasne kreatívna... preto ju obdivujem,“ citujú Financial Times Viru, ktorá vyštudovala architektúru.

„Mali sme skvelých rodičov, aj keď dosť prísnych. Vyrastali sme však v láskyplnom prostredí,“ uviedla Vira pre Lidové noviny, keď ju vo februári 2016 pozvala do Česka poslankyňa Kristýna Zelineková, ktorá organizovala reťazovú hladovku v Európe na podporu Nadie Savčenkovej. „Detstvo sme prežili s Nadiou ako všetky deti. Neznášali sme školu, behali po nedostavanom sídlisku, trpeli sme odporom k pionierskym táborom. Nič zvláštne.“ A dôrazne dodala: „Ak o nás hovoria, že sme rodina nacionalistov, banderovcov, tak musím upozorniť, že otec bol v komunistickej strane, až kým sa v nej kardinálne nesklamal. Do roku 2000 sme ani neboli pokrstené. Doma sme, pravdaže, hovorili po ukrajinsky, nie po rusky... pamätám sa, že mi bolo čudné, prečo sa ostatné deti divia nad našou ukrajinčinou – ony totiž väčšinou hovorili po rusky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite