Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

34 podpisov pre odvolanie Kaliňáka

.redakcia .slovensko

Kvôli Bašternákovi dnes predložili do parlamentu lídri OĽaNO a SaS návrh na odvolanie ministra vnútra. Podpísali ho aj nezaradení Zsolt Simon, Simona Petrík a Miroslav Beblavý.

34 podpisov pre odvolanie Kaliňáka Marko Erd/SITA Poslanci Jozef Rajtár, Igor Matovič, Ľubomír Galko a Daniel Lipšic pri predkladaní návrhu na odvolanie Kaliňáka.

opozičné strany SaS a OĽaNO a traja nezaradení poslanci Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík budú v parlamente odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dnes to oznámili na tlačovej besede, na konci ktorej predložili do Národnej rady SR 34 podpisov pod návrhom na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi. Dôvodom na odvolávanie je kauza Ladislava Bašternáka. Mimoriadnu schôdzu musí predseda parlamentu Andrej Danko zvolať do siedmich dní.

„Áno, sľúbili sme vláde sto dní na programové aktivity, ale kabinet nebude mať sto dní na rozkrádanie a zametanie korupčných káuz,“ povedal poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic. Pri Bašternákovi podľa jeho slov ide o čítankový príklad daňového podvodu, pri ktorom štát prišiel minimálne o osem miliónov eur. Bašternáka označil Lipšic za človeka blízkeho Kaliňákovi a exministrovi Jánovi Počiatkovi. „Na mimoriadnej schôdzi predložíme dôkazy, akým spôsobom je Bašternák prepojený aj s políciou,“ konštatoval Lipšic. Kaliňák bude prvým ministrom, ktorý bude v tomto volebnom období čeliť odvolávaniu.

Eugen Korda
Minister Kaliňák v utorok reagoval na celú kauzu spôsobom jemu vlastným. Nedovolil novinárom otázky a redaktorke povedal, aby sa hanbila.

„Kaliňák je priamo zodpovedný za to, ako bola kauza vyšetrovaná. Vyšetrovatelia povedali, že žiaden podvod sa nestal,“ upozornil Matovič s tým, že Kaliňák sa zároveň stal obhajcom Bašternáka, keď tvrdí, že pred štyrmi rokmi (keď bol ešte svet kešu, pozn. red.) sa platilo v hotovosti. Matovič opätovne vyzval premiéra Roberta Fica, aby sa vysťahovať z bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si predseda vlády prenajal od podnikateľa Ladislava Bašternáka.

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

Ľubomír Galko zároveň požaduje, aby Fico predložil nájomnú zmluvu svojho bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si od Bašternáka prenajíma, a dokázal tak, že zmluva je na legálnych základoch. A že reálne nájomné aj platí. Okrem toho Galko tiež požaduje odvolanie prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý má "leví" podiel na ututlávaní kauzy nadmerného odpočtu DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. V prvom rade však Galko apeloval na koaličné strany SNS, Sieť a Most-Híd, aby nenapomáhali podozrivým a nestali sa tak spolupáchateľmi v celej kauze.

Zdroj:SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite