Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komu vadí 500-eurovka

.juraj Karpiš .slovensko

Minule mi rukami prešiel Bin Ládin. Tak vraj prezývajú 500-eurovú bankovku v šedej ekonomike. To potom švajčiarska tisícfrankovka s hodnotou približne 900 eur musí byť rovno Satan.

Komu vadí 500-eurovka Fernando Vergara/AP/SITA 500-eurovka má najvyššiu nominálnu hodnotu spomedzi eurobankoviek. Práve tieto bankovky však tvoria až tretinu hodnoty všetkých vydaných eurobankoviek.

„to vám nezoberiem,“ odvrkla predavačka vo večierke, a do čerta ma s Ládinom poslali aj v stánku pri zastávke. Nakoniec som ju „zlikvidnil“ pri nákupe benzínu. Napriek ich nižšej likvidite mám veľké bankovky rád. Predstavujú pre mňa nástroj finančnej sebaobrany pred negatívnymi úrokmi v banke. Dávajú mi totiž možnosť ísť do banky a úspory si odniesť nebadane domov, napríklad v kabáte. Ako hasičský prístroj – ste radi, že niekde je, aj keď ho práve nepotrebujete.

„Zatiaľ si nik nechce nakresliť na čelo terč robením priekov štátnemu regulátorovi. Ak však príde ešte pár posunov úrokov hlbšie pod nulu, za tie peniaze to už niekto riskne.“

Minulý týždeň však ECB rozhodla, že ku koncu roka 2018 skončí s produkciou 500-eurovej bankovky (už existujúce bankovky zostanú v platnosti). Udaným dôvodom je boj proti kriminalite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite