Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šefčovič: Diskusie o migrácii sú najťažšie

.andrej Bán .slovensko

Rozhovor s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom o tom, že prijaté pravidlá rozhodovania nie sú svojvoľným nápadom euroúradníkov.

Šefčovič: Diskusie o migrácii sú najťažšie Jozef Jakubčo/SITA Podľa Maroša Šefčoviča doterajší azylový systém nezvláda obrovské výzvy. Je nutné nájsť naliehavé komplexné riešenie.

akými procedúrami sa riadi Komisia?

EK je takmer výlučným predkladateľom legislatívnych návrhov, o ktorých ďalej spolurozhoduje Rada EÚ, tvorená členskými – národnými štátmi a Európsky parlament. Podobne, ako je to aj v členských krajinách, návrhy prechádzajú rozsiahlymi internými konzultáciami, takže kým sa návrh dostane na stôl komisárov, je už veľmi dôkladne predpripravený a rozpory sú vyjasnené v rámci pripomienkového konania.

podľa čoho sa v Komisii rozhoduje?

Konsenzuálne. To znamená, že pokiaľ predseda vidí, že návrh má nadpolovičnú väčšinu, považuje sa za schválený. Tento postup sa odborne nazýva aj supranacionalitou, ktorá odlišuje Európsku úniu napríklad od OSN, kde sú krajiny viazané len tým, za čo hlasujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite