Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako Thatcher konať nemôžem

.štefan Hríb .slovensko

Môže šéf pošty vyliečiť choré zdravotníctvo? Bez dlhodobo pripravovanej vízie, bez koherentného tímu, bez silnej politickej podpory? Odpovedá minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Ako Thatcher konať nemôžem Matúš Zajac Zdravotníctvo je rezort, ktorý u ľudí v prieskumoch vyvoláva najhoršie pocity. Tomáš Drucker, ktorého označujú za krízového manažéra, to chce zmeniť.

čo vám to napadlo, stať sa ministrom zdravotníctva?

Som v zásade spokojný človek. Napriek tomu, že keď som mal 8 rokov, otec emigroval, mal som šťastné detstvo plné lásky. Mám dobrú manželku, deti a zaujímavú prácu. Zvažoval som dôsledky a pravdepodobnosť, či sa vôbec dá z tohto rezortu odísť ako slušný človek a zachovať si kredit. A neodpovedal som si na tie otázky len pozitívne. Ale potom som si povedal: Naozaj sú to dôvody, pre ktoré mám ponuku odmietnuť? Mám povedať nie preto, že uprednostním svoj komfort?

trochu mi pripomínate Martina Filka. Aj on spolupracoval s pravicovou aj s ľavicovou vládou. Nepredpokladám, že vy ste ľavicový človek, napriek tomu ste nominant Smeru. Na presvedčení už vo vašej generácii nezáleží?

Každý z nás má vnútornú integritu a určí si rámce, v ktorých je ochotný pohybovať sa. Nemali by sme sa vnímať iba ako individuality, istý typ sociálnosti potrebujeme v každom čase. Nechcem sa preto ideologicky vyhraňovať ako pravičiar či ľavičiar. Mám vysokú mieru pochopenia pre sociálny aspekt v spoločnosti a rovnako si myslím, že je dôležité podporovať individualitu.

zvažovali ste vôbec otázku, či chcete byť vo vláde so Smerom?

Aj predtým som prijal pozíciu generálneho riaditeľa Slovenskej pošty pod Smerom.

to je trochu iné, teraz ste priamo súčasťou Ficovej vlády.

Na vlastnej koži som si v Slovenskej pošte vyskúšal, že som sa mohol postaviť pred zrkadlo a povedať si, že nie som pod nikoho vplyvom a ostávam sám sebou. Aj ponuka na post ministra prišla s tým, že budem mať voľné ruky. Dokonca všetky koaličné strany sa zhodli, že tento rezort treba dať pod krízový manažment a treba pri ňom abstrahovať od ideologických pohľadov. Myslím, že k tomu značne prispela spoločenská atmosféra vrátane medializovaných káuz. To mi dalo príležitosť, za iných okolností by som tu asi nebol.

keď sme sa tu borili s Mečiarom, tiež sa k nemu všelikto s podobným zdôvodnením pridal. Smer je dnes veľkou časťou spoločnosti vnímaný ako strana, ktorá uniesla tento štát a spravila mocných ľudí nedotknuteľnými. Išli ste do vlády s únoscami štátu?

Keďže je Smer dominantná strana, je prirodzené, že spoločnosť polarizuje aj ten, kto nemá takú popularitu. Netvrdím, že všetko je vždy v poriadku, no nemyslím si, že všetko vo vláde ovplyvňuje zopár ľudí. Nechcem k tomu pristupovať alibisticky, no v Slovenskej pošte som sa stretol s oveľa kultúrnejším a rozumnejším prístupom ako pri spolupráci s pravicovou vládou. Moja skúsenosť je často v rozpore s tým, aký má vláda vo verejnosti obraz.

zobrali ste jeden z najťažších rezortov. Nielenže sa tu korupčne odlievajú peniaze, ale je to aj citlivý rezort týkajúci sa zdravia. Predpokladom toho, aby ste v ňom boli úspešný, sú tri veci: vízia, dobrý tím a politická podpora do ťažkých chvíľ. No mne sa zdá, že presne tieto tri veci nemáte. Začnem víziou. Ste krízový manažér, teda z definície nemáte dlhodobú víziu zdravotníctva.

Kedysi označili analytici SMS-ky ako nepoužiteľný produkt. Kto by písal, keď môže telefonovať? Aj Stevovi Jobsovi predkladali analýzy o tom, ako iPad nemôže byť úspešný. Vízie môžu byť postavené na bezpečných krokoch, no často sú vízie o tom, že prinesiete prvky, o ktorých ľudia ešte nevedia, že ich majú chcieť. Netvrdím teraz, že práve s takou víziou prichádzam. No mám jasno v tom, čo je potrebné. Pozerám sa na zdravotníctvo zo širšieho pohľadu, vidím, že v ňom treba riešiť problémy na rôznych frontoch, a som presvedčený, že dokážem veci posunúť. Hoci aj o jeden centimeter.

na tom je, mimochodom, zhoda. Odborníkom sa zdá, že zdravotníctvo určite trochu posuniete dopredu. Ale nemáte systémovú víziu.

Mojou úlohou je rýchlo sa učiť. Mám už istú predstavu o funkčnom systéme. Mnoho ľudí vám vie vysypať všelijaké odborné vízie, no až keď ich začneme realizovať, ukáže sa, aké problematické sú z hľadiska vzťahov a presadzovania. Štrukturalizoval som si jednotlivé projekty s konkrétnymi cieľmi a ľudia mi už hovoria: Šéfe, to asi nedáme. A pritom som neurobil nič iné, než že som postavil „krčmové“ vízie do koncepčnejších súvislostí. Ak mi hovoria, že sa to nedá, tak aká je alternatíva? Nerobiť nič?

kto hovorí, že sa to nedá?

Aj vy dnes hovoríte, že to asi nedám, lebo nebudem mať politickú podporu, víziu a tím. No ale je nejaká iná alternatíva?

k tímu: Nemáte koherentnú zostavu ľudí, ktorá o rezorte dlho uvažovala.

Tvorím ju. Mojou manažérskou povinnosťou je nájsť ľudí, ktorí sa v zdravotníctve pohybujú zatiaľ v disjunktných množinách. Od tých najvýnimočnejších po klasických aktérov z komôr a asociácií.

tretí bod, teda politická podpora v ťažkej chvíli. Zdravotníctvo je rezort, v ktorom chceme mať všetko „zadarmo“. Rudolf Zajac zaviedol malé poplatky a zdvihla sa voči nemu obrovská vlna odporu, hoci to systému ušetrilo peniaze. Zmeny v zdravotníctve teda takmer vždy narazia na široký odpor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite