Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zrušiť Kotlebu?

.peter Schutz .slovensko

Akoby nestačilo, že Kotlebova strana je evidentne extrémistická. Ešte aj vývoj a debata, ktoré parlamentná účasť extrémistov spustila, vykazujú mnohé extrémne znaky.

Zrušiť Kotlebu? Robert Tappert/SITA 20.jún 2015, Bratislava: Líder strany ĽSNS Marian Kotleba a účastníci protestného zhromaždenia proti prílevu imigrantov do Európy na Námestí SNP v Bratislave.

stošesťdesiat podaní na prokuratúre, ktoré žiadajú vymazanie ĽSNS z registra strán, otvorilo dávny a v demokraciách už poriadne zvetraný konflikt dvoch postojov. Je rozumnejšie zakázať extrém alebo sa netreba špiniť mocenským zásahom voči nemu?

Hneď na úvod si povedzme, že správna odpoveď neexistuje. Budúcnosť – čo by bolo, keby bolo – totiž nepoznáme. V prospech zákazu pritom nestojí program ĽSNS, keďže sa vyvaroval excesov ako bol stavovský štát, ktoré ukončili život Kotlebovej Slovenskej pospolitosti. Statusy a prejavy členov na internete však argumentom za zákaz sú, keďže sa pri troške sudcovskej vôle dajú jasne kvalifikovať ako „činnosť porušujúca ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy“. A ak má Kotleba svoje priezvisko priamo v názve strany, tak je to len nahrávka súdu, aby nemusel diferencovať medzi činnosťou osoby a strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite