Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brexit: očakávať neočakávané

.filip Olšovský .slovensko

Referendum vo svojej rodnej krajine očakáva zo zaujímavého miesta – z Bruselu, o ktorého vplyve na Britániu budú Briti v júni rozhodovať. Britský novinár The Economist Tom Nuttal.

Brexit: očakávať neočakávané Pressfoto Globsec Narozdiel od mnohých svojich spoluobčanov verí v zotrvanie v únii. Hovorí, že súčasný stav nie je dokonalý, ale je pravdepodobne najlepší možný.

do akej miery zmení novinára z takej euroskeptickej krajiny, za akú sa Veľká Británia považuje, pôsobenie v Bruseli?

V tom mám možno istú výhodu, pretože ešte pred príchodom do Belgicka som chvíľu žil v USA. No vo všeobecnosti mi napadajú protichodné emócie. Prvou je nedostatok demokracie a zodpovednosti, najmä čo sa týka Európskej komisie. Tá priepasť medzi rozhodovaním Komisie v niektorých oblastiach a obyčajnými ľuďmi je naozaj veľká. Na druhej strane však z Bruselu oveľa silnejšie vnímate potrebu nadnárodnej spolupráce krajín v mnohých sférach. Ťažko si predstaviť situáciu, ktorá by po jednotnom postupe volala viac ako migračná kríza. No ak sa pýtate na niečo typicky britské, je to asi fakt, že necítime akúsi emocionálnu naviazanosť na spoločný európsky projekt. Nie je to čosi, čo koluje v našej krvi. Pre Britov bola Únia vždy o pragmatickej kalkulácii, v ktorej doteraz vždy klady prevažovali negatíva. A ak by sa raz tento pomer otočil, bolo by na čase odísť. To sa z pohľadu niektorých ľudí, medzi nimi aj viacerých britských novinárov, deje práve teraz.

vy medzi nich nepatríte, vy ste ešte vo februári tvrdili, že veríte v zotrvanie v EÚ. Platí to aj dnes?

Ešte stále si to myslím, no za posledné dva mesiace sa darí najmä kampani za brexit. Vyzerá to tak, že majú silnejšie argumenty i výraznejšie osobnosti. David Cameron musel riešiť veľa problémov, čo celej kampani za zotrvanie, ktorej je on hlavnou tvárou, určite nepomohlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite