Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muchotrávka zelená

.ján Štrasser .slovensko

Vladimír Putin oznámil, že dal príkaz na vytvorenie Národnej gardy – nového bezpečnostného útvaru, ktorý bude podliehať priamo jemu. Útvar sa zameria na boj proti terorizmu.

Muchotrávka zelená Matúš Zajac

putinov hovorca Peskov dodal, že Národná garda by sa mohla využiť aj pri rozháňaní nepovolených verejných zhromaždení. Preložené do ľudskej reči: ak by náhodou v Moskve vzniklo niečo ako kyjevský Majdan. Ruský vojenský analytik Alexandr Goľc to pomenoval najpresnejšie: „Úlohou Národnej gardy bude chrániť Putinov režim.“

Putin má na čo nadväzovať. Cár Ivan IV. Hrozný pred 450 rokmi zriadil svoju osobnú gardu – opričninu. Opričníci stáli mimo zákona, podliehali priamo cárovi a obzvlášť krutým spôsobom presadzovali jeho moc voči bojarom, kupcom i ľudu. Diktatúra Ivana Hrozného prerástla do štátneho teroru. S predstavou prepojenia historickej opričniny s budúcim Ruskom sa geniálne pohral ruský spisovateľ Vladimír Sorokin vo svojej knihe Opričníkov deň. Neuplynulo ani desať rokov a Sorokinova dystopia nadobúda črty reality. Bŕŕŕ!

Aj predseda ĽSNS Marián Kotleba má na čo nadväzovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite