Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Píliť si pod sebou konár

.peter Zajac .slovensko

Vláda si vpísala do Programového vyhlásenia, že „chce prekonať deliace čiary 90. rokov“ a že nastáva čas „historického kompromisu pravice a ľavice“.

Píliť si pod sebou konár Matúš Zajac

to znie pekne, otázne je len, čo to znamená. V deväťdesiatych rokoch viedla deliaca čiara medzi zástancami a protivníkmi novembra 1989, medzi tými, čo chceli slušný spoločný štát a tými, čo chceli rozkrádať samostatný štát, medzi predstaviteľmi liberálnej demokracie a mečiarovsky iliberálnej „tyranie väčšiny“, medzi nacionalistami a občanmi, medzi tými, čo by utopili menšiny v lyžičke vody a tými, čo s nimi hľadali zmier, medzi prívržencami a odporcami vstupu Slovenska do NATO a EÚ.

Prekonať tieto deliace čiary by znamenalo prijať celospoločenský konsenzus, že žijeme v slobodnej spoločnosti, že vlastníctvo neznamená rozkrádanie a okrádanie, že sme občianskou spoločnosťou vlastencov, že ctíme spravodlivosť a správame sa podľa jej pravidiel, že sme pevne ukotvení v západnom civilizačnom okruhu.

„V takomto svete možno potom tvrdiť, že liberálna demokracia vedie do stredoveku a je rovnako totalitná ako komunizmus a nacizmus.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite