Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Má Ukrajina ešte nádej?

.marína Gálisová .slovensko

Ukrajina je opäť na križovatke. Má nového premiéra, novú vládu, ale staré problémy. Problémy, ktoré môžu pochovať jej prozápadnú orientáciu.

Má Ukrajina ešte nádej? Efrem Lukatsky/AP/SITA 14. apríl 2016, Kyjev: Ukrajinský novozvolený premiér Volodymyr Hrojsman hovorí na zasadnutí parlamentu. Po potvrdení rezignácie Arsenija Jaceňuka sa stal novým predsedom vlády.

konflikt na východe Ukrajiny je pritlmený, ale zápas o budúcnosť tohto štátu prebieha stále rovnako intenzívne. Vladimír Putin vyčkáva – zrejme dúfa, že Kyjev svoje prozápadné ambície pochová aj sám. Momentálne to vyzerá, že má dôvod dúfať.

Ukrajina síce získala nového premiéra Volodimira Hrojsmana aj novú vládu, to však neznamená, že je dôvod na optimizmus. Staré problémy totiž zostali.

Najväčší problém predstavujú zaseknuté reformy. Ukrajina v nich potrebuje pokračovať – z dlhodobého hľadiska preto, aby štát lepšie fungoval, z krátkodobého preto, aby od Medzinárodného menového fondu získala úver 1,7 miliardy dolárov. Je to súčasť balíčka pomoci v celkovom objeme 17,5 miliardy dolárov, ktorý je podmienený stavom reforiem a bojom proti korupcii. Ak Kyjev nedokáže pokračovať v reformách, peniaze nebudú.

„Hrojsman je človek z Porošenkovho blízkeho okruhu. Žiaľ, zhoda medzi Porošenkom a Hrojsmanom nemusí práve pre reformy veštiť nič dobré.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite