Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Panama Papers: všetci v jednej posteli

.marína Gálisová .slovensko

Bulvárny titulok, ale výstižný. Putin, Porošenko, Kim Čong-un, Mugabe, islandský premiér aj Bašár al-Asád. Diktátorov, celebrity aj politikov spojilo univerzálne puto: peniaze.

Panama Papers: všetci v jednej posteli MYKOLA LAZARENKO/POOL/profimedia Do medzinárodnej siete prania špinavých peňazí a daňových únikov sú zapletené politické špičky krajín po celom svete.

informácie sú zbraň. Tie, ktoré unikli pod prezývkou Panama Papers, to potvrdzujú s každou minútou. V krajinách, kde majú politici trochu slušnosti, čakajme demisie, v tých ostatných sú reálnou možnosťou vzbury. Alebo posilnenie informačnej blokády. Prečo sú Panama Papers také mocné? Odhalili slabé miesta tých najmocnejších.

profit „pod rukou“

Panama Papers sú záznamy – dohromady je ich 2,6 terabytov, čo predstavuje 11,5 milióna dokumentov – uniknuté z právnickej firmy Mossack Fonseca. Celú kauzu posunul novinárom z nemeckého Süddeutsche Zeitung anonym, ktorý si dal meno John Doe, pretože – ako hovorí – chcel zločiny zastaviť. Mossack Fontesa pre svojich klientov z celého sveta zakladala offshore spoločnosti – právnické subjekty, ktoré oficiálne sídlia v tzv. daňových rajoch. Existencia offshore spoločností pritom môže byť v súlade so zákonom, minimálne v krajine, kde oficiálne sídlia. Offshore spoločnosti, ktoré Mossack Fonseca „produkuje“, sú však za hranou etiky: nik nemôže zaručiť, že neumožňujú pranie čiernych peňazí, prelievanie ukradnutého kapitálu, obrovské daňové úniky a financovanie diktátorov.

Úplne bezpochyby je jasné, že Mossack Fonseca je zapletená s ľuďmi, ktorí majú na rukách krv. Priamo či nepriamo umožňovala, aby z jej činnosti profitovali diktátorské režimy v Severnej Kórei, Sýrii či Zimbabwe. Vytvorila možnosti profitovať „pod rukou“ pre ruského prezidenta Vladimíra Putina, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, pre islandského prezidenta Davida Gunnlaugssona.

Medzi menami, ktoré sa s ňou zaplietli, je čínsky líder Si-Ťin-pching, nebohý otec britského premiéra Davida Camerona (plus ďalšie významné mená z britskej Konzervatívnej strany a Cameronovi prívrženci), ale aj zvrhnutý egyptský líder Husní Mubarak či významný člen etickej komisie FIFA, Juan Pedro Damiani alebo pakistanský premiér Nawaz Šarif.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite