Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepodceňujte ich, nie sú hlúpi

.filip Olšovský .slovensko

Slovenskej politickej scéne sa venuje dlhé roky. Pred týmito voľbami o nej písal aj pre americký Washington Post.

Nepodceňujte ich, nie sú hlúpi Boris Németh

Slovenskej politickej scéne sa venuje dlhé roky. Pred týmito voľbami o nej písal aj pre americký Washington Post. Výsledok ho mierne prekvapil, no kľúčové podľa neho budú nasledujúce voľby. Britský politológ Tim Haughton.

pred dvoma rokmi ste vydali analýzu, ktorej ústredným motívom je, že slovenský politický systém je stabilný vo svojej nestabilite. Platí to aj po týchto voľbách?

Áno. Je pravda, že tieto voľby priniesli trochu viac nestability než predošlé. Skončila SDKÚ, do parlamentu sa nedostalo KDH, no sú tam hneď tri nové strany. No sú tu aj isté prvky nadväznosti, ktoré teraz ešte nevnímame. Dôležité je pripomenúť aj to, že Smer, napriek tomu, že vládol štyri roky a úplne sám, dostal 28 percent hlasov. To je stále pomerne výrazný výsledok. Možno nie v krajinách so stabilnou politickou scénou, no v stredoeurópskom kontexte neexistuje veľa podobných strán. Jasným prejavom nadväznosti je aj výsledok maďarských strán. Istá nadväznosť je aj v túžbe po nových stranách. Teraz to bol Kollár a do istej miery aj Sieť, pred štyrmi rokmi OĽaNO, predtým SaS, ANO alebo SOP.

neznamenajú tieto voľby začiatok politického konca Roberta Fica?

Každý, kto také niečo tvrdí, nerozmýšľa príliš triezvo. Či už Fica máte radi, alebo nie, musíte uznať, že je to veľmi talentovaný politik. Určite v týchto voľbách spravil niekoľko chýb. Kľúčové však bude, ako na ne odpovie. Stále môže vyskladať funkčnú koalíciu. Alebo to nechať na ostatných, sledovať vznik ďalšieho zlepenca a počkať si na jeho rozpad. A potom prísť s balíkom svojich obľúbených istôt a stability.

„Je pravda, že v mnohých krajinách sa do parlamentu dostali extrémisti. Dôležité boli vždy nasledujúce voľby, ktoré ich odtiaľ dostali alebo ich ešte posilnili. “

vo svojom článku pre Washington Post ste ako jeden z dôvodov Ficovej dominancie spomenuli chabý stav opozície. Platí to stále?

V istom zmysle je pravicová opozícia ešte slabšia. Len sa pozrite na najsilnejšie strany – OĽaNO je stranou individualít bez potrebnej súdržnosti. SaS podobne, počas svojej existencie už stihla stratiť viacero osobností.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite