Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokrati si vydýchli, republikáni sú zúfalí

.marína Gálisová .slovensko

Kampaň v USA prepla do turbo režimu, super utorok je za nami. V bizarnej situácii sú najmä republikáni: zúfalo potrebujú zastaviť svojho zatiaľ najúspešnejšieho kandidáta.

Demokrati si vydýchli, republikáni sú zúfalí Gerald Herbert/AP/SITA Hillary Clintonová, favoritka demokratickej strany, víta svojich podporovateľov na mítingu v Miami.

kto počas neho pohorí, sotva sa spamätá. A komu v tento deň ide karta, môže pomýšľať na finálnu nomináciu do zápasu o Biely dom.

U demokratov sa vody vyčírili, zvíťazil establišment. Prvá je jednoznačne Hillary Clinton. Ex-first lady a exministerka zahraničných vecí získala nomináciu v siedmich amerických štátoch a tiež v Americkej Samoe, ktorá nie je štátom, len územím USA. Jej rival Bernie Sanders síce zostáva idolom časti ľavicových voličov, ale vyhral iba v štyroch štátoch, vrátane svojho domovského Vermontu.

Eugen Korda
Naši redaktori Lukáš Krivošík a Michal Novota o tom, aké dôsledky bude mať včerajší super utorok.

Demokrati si môžu v podstate vydýchnuť, super utorok ich nestavia pred nijaké dilemy. Kandidátka, ktorá dlhodobo vedie ich pelotón, je aj vo finále akceptovateľná a zvoliteľná, pretože nepredstavuje politický okraj, ale mainstream.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite