Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mítingy Smeru zavádzajú o migrantoch

.andrej Zeman .slovensko

Populisticko-dramatický klip, ktorý púšťa družina Roberta Fica na svojich predvolených mítingoch Smeru klame a zavádza.

Mítingy Smeru zavádzajú o migrantoch Boris Németh

vo videu z mítingu Smeru počujeme aj toto: „podľa OSN má v roku 2016 prísť do Európy až tri milióny migrantov.” Nie je to pravda. Problémy sú až tri: číslo je prehnané, nik si neoveril zdroj, a ten si ešte aj pomýlili. Vysvetlím.

Výnimočne zrejme nejde o typickú propagandu Smeru. Možno je to ešte horšie. Najskôr ide len o jeho pohodlnú lenivosť neoveriť si fakty ktoré prezentuje masám ľudí a neschopnosť použiť jedno základné pravidlo kritického zmýšľania: Čo naozaj hovorí zdroj, z ktorého čerpáme?

Viaceré slovenské média písali v novembri minulého roka o týchto údajných troch miliónov utečencoch. Napríklad denník SME napísal toto: „Európska únia odhaduje, že do konca budúceho roka [tj. 2016] by na jej územie mohli prísť ďalšie tri milióny migrantov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na zverejnenú jesennú ekonomickú prognózu Európskej komisie. … EK vychádza z údajov pohraničnej agentúry Frontex na tento rok, podľa ktorých prišlo od januára do konca septembra do EÚ viac ako 710-tisíc migrantov, pričom za vlaňajšok ich bolo len 282-tisíc.”

Denník N tiež prevzal rovnakú správu s odvolaním sa na rovnakú agentúru AP (Associated Press). Táto správa je však zavádzajúci zdroj. Tento článok od AP mal nadpis: „EÚ predpokladá možné 3 milióny migrantov do konca roka 2016.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite