Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stojí štrajk za zatvorené školy?

.redakcia .slovensko

Pred parlamentnými voľbami je dôležité zakrúžkovať tie správne osobnosti. Preto sme vybrali päť kandidátov, ktorých považujeme za dobrú voľbu.

Stojí štrajk za zatvorené školy? Boris Németh

až do volieb im budeme každý týždeň klásť otázku, ktorá rezonuje v spoločnosti.

Je zatvorenie škôl dobrým prostriedkom na zlepšenie situácie učiteľov?

Miroslav Beblavý, Sieť
Je evidentné, že vzdelávanie nie je prioritou Smeru. Ak sa v minulosti dalo vyhovárať, že pre maastrichtské kritériá a neskôr pre krízu ťažko urobiť zásadnejšiu štátnu investíciu do vzdelávania, tak po sociálnych balíčkoch je definitívne jasné, že peniaze sú. Pre Roberta Fica však školstvo a zdravotníctvo nie sú súčasťou jeho vízie sociálneho štátu. Súčasný rozpočet počíta v rokoch 2017 a 2018 s nulovým zvýšením peňazí do školstva. Zatvorenie škôl je taký zúfalý, extrémny prostriedok, ktorým chce pedagogický stav zatlačiť na vládu, aby splnila zlepšenie, ktoré opakovane sľubovala. Pri tejto vláde je to asi jediný nástroj, ktorý by mohol byť účinný. Štrajk však môže priniesť „len“ jednorazové zvýšenie platov. Na to, aby sa veci naozaj zmenili, treba nielen lepšieho ministra školstva, ale aj premiéra a ministra financií, ktorí dôležitosti vzdelania budú naozaj rozumieť. V Sieti sme tak zvýšenie zdrojov do školstva o 30 percent dali ako najväčšiu výdavkovú prioritu do nášho návrhu štátneho rozpočtu.

Ondrej Dostál, OKS na kandidátke SaS
Som syn učiteľa. A vnuk, synovec, brat a bratranec učiteliek a učiteľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite