Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prestane už Západ mlčať o Putinovi?

.holman W. Jenkins, Jr. .slovensko

Vo štvrtok 21. januára sa v správach objavilo oficiálne britské vyjadrenie o vražde ruského disidenta Alexandra Litvinenka, ktorý v roku 2006 zomrel na otravu polóniom.

Prestane už Západ mlčať o Putinovi? Frank Augstein/AP/SITA Vdova po bývalom ruskom špiónovi Alexandrovi Litvinenkovi, Marina Litvinenko, číta vyhlásenie v Londýne.

Správa uvádza, že zabitie „zrejme schválil“ ruský prezident Vladimír Putin. Sudca vo výslužbe Robert Owen vo svojom vyšetrovaní, ktorým ho poverila britská vláda, poskytol detailné informácie, ktoré sa týkali oficiálneho vyšetrovania. Tie by nás zrejme dostali až do roku 1999, k bombovým útokom na obytné domy v Rusku, pri ktorých zahynulo približne 300 Rusov. Incident vtedy vystrelil Putina do prezidentského úradu.

Litvinenkova kniha Blowing Up Russia sa síce po zverejnení výsledkov vyšetrovania v tlačových správach spomínala napodiv len málo, no Owen sa na ňu odvolával ako na kľúčový motív, ktorý viedol k jeho vražde. Kniha pripisuje vinu za bombové útoky ruským tajným službám. Sudca Owen knihu nazýva nielen „produktom starostlivého skúmania“, ale vychádza z nej aj vtedy, keď vymenúva vraždy, podozrivé úmrtia a zatknutia ďalších ľudí, ktorí sa pokúsili tieto útoky skúmať.

V sudcovej správe, vypracovanej na pokyn britskej vlády, vlastne chýba (a pravdepodobne preto, že Owen vyšetroval Litvinenkovu smrť, nie bombové útoky z roku 1999) iba jeden pikantný fakt: Bombové útoky ustali krátko nato, čo boli pracovníci ruskej tajnej služby prichytení pri tom, ako kládli výbušniny v obytnom dome v meste Riazaň – Moskva neskôr vyhlásila, že šlo iba o vojenské cvičenie.

„Mlčanie Západu živí tiež mylné predstavy o tom, čo stojí za správaním Putinovho režimu na medzinárodnej scéne.“

Pred dopadmi Riazane neuhol ani dokument Frontline, ktorý minulý rok odvysielala televízia PBS a vykreslila v ňom profil Vladimíra Putina.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite