Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Assange a jeho bulvár

.marína Gálisová .slovensko

Od roku 2012 nevychádzal Julian Assange z ekvádorského veľvyslanctva v Londýne. Britská polícia by ho ihneď zatkla. Dnes môže zakladateľ serveru WikiLeaks konečne odísť.

Assange a jeho bulvár Kirsty Wigglesworth/AP/profimedia December 2012: Julian Assange počas prehovoru k médiám z balkóna ekvádorskej ambasády v Londýne.

pracovná skupina OSN zaoberajúca sa Assangeovým prípadom dnes vydala rozhodnutie, že bol v Británii zadržiavaný svojvoľne. Zakladateľ WikiLeaks sa na veľvyslanectve ukrýval po tom, čo naňho vydala zatykač britská a švédska vláda.

Zdá sa však, že britská polícia rozhodnutie OSN neakceptuje. Tvrdí, že Assangea zatkne akonáhle opustí ambasádu. Rozhodnutie tohto orgánu OSN síce nie sú záväzné, no v minulosti boli akcpetované - kvôli významnosti orgánu.

assange - politický hrdina?

Zamýšľať sa nad tým, či je Julian Assange hrdina, je marením času. Nie je to ani Robin Hood, ani spasiteľ sveta. Časť verejnosti ho tak vníma, to však nič nemení na skutočnosti, že je to jednoducho bulvárny vydavateľ.

Dá sa celkom plodne polemizovať o tom, či je „odhalenie“ hrôzyplných skutočností o vojnách v Iraku a v Afganistane užitočné, alebo či je to fanfarónstvo, ktoré poslúži akurát teroristom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite