Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Magická Iowa a Ted Cruz

.marína Gálisová .slovensko

Primárky sú dôležité, no veštiť podľa nich nejde. Nie dnes, keď je správanie voličov čoraz menej predvídateľné. Napriek tomu Ted Cruz žiari, Trump zúri a demokrati si hryzú nechty.

Magická Iowa a Ted Cruz Brendan Hoffman/AFP/profimedia Víťaz republikánskych primárok v Iowe Ted Cruz počas noci z prvého na druhého februára.

demokrati sú po primárkach v Iowe strašne nervózni. Majú prečo. Už trikrát za sebou sa stalo, že kto z nich vyhral v Iowe, ten bol nominovaný aj do boja o Biely dom. A preto Hillary Clinton tak veľmi potrebovala vyhrať.

Dlhodobo vedúcej kandidátke demokratov chabé umiestnenie, tá „v podstate remíza“, ako situáciu pomenoval jej hlavný rival Bernie Sanders, jednoducho nemôže stačiť. Keby Hillary v Iowe zvíťazila, vzhľadom na volebné dejiny Demokratickej strany by sa potvrdilo, že voliči ju môžu pokladať za spoľahlivú. S väčšou istotou by čakali, že ich hlasy ponesie ďalej – až ku konečnému víťazstvu. Aj keď Hillary napokon vyhrala, vyhrala len veľmi tesne. A ona potrebovala vyhrať presvedčivo.

„V posledných troch voľbách sa dôležitosť Iowy u tejto strany až tak nepotvrdzuje.“

Takto hneď na začiatku Hillary Clinton zakopla a uvidíme, ako to ovplyvní dynamiku jej kampane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite