Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vzbura proti politickej korektnosti

.daniel Henninger .slovensko

V čom tkvie príčina popularity Donalda Trumpa? Vyšplhal sa na najvyššie priečky prieskumov verejnej mienky len vďaka všeobecnému príklonu voličov k populizmu?

Vzbura proti politickej korektnosti Rainier Ehrhardt/AP/SITA 27 január 2016: Donald Trump počas jednej zo zastávok svojej kampane v americkom meste Gilbert.

nie, Donald Trump je dieťaťom revolúcie proti politickej korektnosti. Vzbury, ktorá sa dala očakávať.

Americká politika začína žiť primárkami, tou prvou a veľmi dramatickou etapou prezidentských volieb v roku 2016. Primárky ako veľký poľnohospodársky stroj oddelia zrno od pliev, kandidátov, ktorí majú šancu od tých, ktorí túto kampaň môžu brať len ako pokus. Je nutné si priznať, že ich priebeh, ako aj priebeh ďalších volebných etáp nepochybne ovplyvní to, čo sa stalo minulý rok. Rok 2015 totiž vojde do amerických dejín ako moment, keď politická korektnosť konečne a definitívne narazila.

.atómová bomba, čo čakala na rozbušku
Mnohí z nás sa nazdávali, že politická korektnosť tu s nami zostane naveky, bude existovať v našom živote ako neprestajný, hoci nepríjemný šum v pozadí. V skutočnosti však politickú korektnosť môžeme označiť skôr za politickú atómovú bombu, ktorá len čakala na to, kto alebo čo sa stane jej rozbuškou.

„Od toho dňa až do konca roku 2015 stúpla podpora Donalda Trumpa v celoamerických prieskumoch verejnej mienky takmer na 37 percent.“

Siedmeho decembra minulého roku vyhlásil Donald Trump, že treba zastaviť celú moslimskú imigráciu do Spojených štátov, až kým „si naši predstavitelia neuvedomia, čo sa to odohráva“. Je ťažké spomenúť si na iné vyhlásenie verejne známej osoby, po ktorom by sa okamžite, a tak silno vzniesla búrka odsúdenia – prakticky jednohlasného odporu. Odporu, ktorý energicky vykričala do sveta aj väčšina republikánskych kandidátov na úrad prezidenta.

A čo bolo potom? Od toho dňa až do konca roku 2015 stúpla podpora Donalda Trumpa v celoamerických prieskumoch verejnej mienky takmer na 37 percent – čo je z akéhokoľvek pohľadu veľmi vysoké číslo. Môžete s tým nesúhlasiť, môže vás to znepokojiť, ale nemôžete sa čudovať. Vitajte vo svete, kde naplno prepukla vzbura proti politickej korektnosti.

.ani zďaleka nejde len o moslimov
Spory o tom, či mal Donald Trump s moslimami pravdu, alebo nie, sú síce zaujímavé, ale momentálne na ne môžete pokojne zabudnúť. Trumpova politická kampaň, nepochybne originálna až jedinečná, stojí totiž na oveľa širších a pevnejších základoch, ako je protiimigračné naladenie časti verejnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite