Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rekviem pre SDKÚ

.michal Magušin .slovensko

Prieskum menej známej agentúry ASA prisúdil SDKÚ-DS 5,1%. Rovnako, ako keď vznikal tento článok. Ďalší dôvod pripomenúť si, prečo to s niekdajšim lídrom pravice také ružové nebude.

Rekviem pre SDKÚ Katarína Ácel - Gáliková/SITA Ľudovít Kaník viní Pavla Freša z toho, že hľadá najmä osobný prospech a naplnenie vlastných ambícií.

príbeh strany s desaťročným rozhodujúcim vplyvom na slovenské dianie ozvláštňuje fakt, že prakticky jediné dve známe mená, ktoré sa donedávna spájali s SDKÚ-DS, nevzišli z SDKÚ, ale z Demokratickej strany. Ľudovít Kaník a Pavol Frešo. Kaník od začiatku svojho predsedníctva v roku 2001 smeroval stranu do náruče veľkej premiérskej SDKÚ. To správne predpovedali aj známe mená vtedajšej DS František Šebej, Peter Zajac, Peter Tatár a Peter Osuský, ktorí po nezvolení Jána Langoša za 1. podpredsedu stranu vtedy radšej opustili. Fúzia s SDKÚ bol de facto koniec rešpektovanej Demokratickej strany.

Kaník a Frešo, dvaja zástupcovia dávnej DS, zotrvali v SDKÚ najdlhšie. „Zostal som tak dlho preto, lebo som tam bol kvôli hodnotám, ktoré strana reprezentuje. Nie kvôli Dzurindovi alebo Frešovi,“ tvrdí Kaník. Podobne sa vyjadruje aj Frešo. A to sa pritom ani nemajú veľmi v láske. Kaník Freša viní z toho, že hľadá najmä osobný prospech a naplnenie vlastných ambícií. Údajne predáva morálku a charakter, aby zobchodoval vplyv.

To sa malo prejaviť pri voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, kde Frešo navrhol napriek nesúhlasu celej opozície kandidáta Karola Mitríka, čo bolo v súlade s vôľou vládneho Smeru. „V DS sme Freša poverovali úlohami technického charakteru. Využil to, že dokončoval nezáživnú robotu pri zlaďovaní stanov s SDKÚ, aby sa predal. Prejavilo sa to tým, že keď sa hlasovalo, či mám byť na spoločnej kandidátke, tak za mňa nezahlasoval ani Frešo, ani Slafkovský, ktorý boli za DS v prezídiu SDKÚ,“ sťažuje sa Kaník.

Aj za nedávnym podpálením svojho banskoštiavnického hotela vidí Kaník neprajnosť svojich politických oponentov. A tí teraz zrejme inde ako medzi Frešovými ľuďmi nie sú, najmä keď si Kaník ako jeden z názvov svojho nového subjektu chcel dať tajomný akronym S.D.K.Ú. Frešo sa zas Kaníkovi vysmieva z nedávnych pokusov o založenie strany, ktorá v priebehu týždňa trikrát menila názov. Napriek nezhodám však až donedávna dokázali spolu fungovať.

ako vznikli problémy

Kaník aj Frešo naskočili do príbehu SDKÚ už vo fáze, keď sa v strane veci začali komplikovať. I keď Dzurindova strana si zakladala na problémy už tým, ako bola postavená. Vznikla najmä kvôli naplneniu osobných ambícií Mikuláša Dzurindu. Sám to nepriamo potvrdil v októbrovej debate Novej generácie, „mladých pušiek“ SDKÚ: „SDKÚ som zakladal preto, lebo mi Čarnogurský vyťahoval stoličku spod tela. A keďže toľko chochmesu železničiar má, že nebude bača bez oviec, tak som tú stranu založil. Zúfalo som potreboval silu v parlamente.“

Dzurinda potom vládol vo svojej strane pevnou rukou. „Miki niečo povedal a potom si všetci členovia prezídia brali slovo a snažili sa inými slovami povedať, ako si to Dzurinda výborne vymyslel,“ spomína Kaník na dianie v SDKÚ počas druhej Dzurindovej vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite