Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán bez sankcií

.marína Gálisová .slovensko

Sankcie proti Iránu sa končia a začína sa nová éra. Priznajme si, je to najmä nová éra biznisu. Ale aj nová éra bezpečnosti – či skôr jej opaku.

Irán bez sankcií Ebrahim Noroozi/AP/SITA 17. január 2016. Iránsky prezident Rúhání prichádza na konferenciu v Teheráne. Začína nová éra?

debata o tom, či sankcie voči nejakej krajine niečo vyriešia, je stará ako idea sankcií. V prípade Iránu nevyriešili nič. Azda len zvýšili hlad mocností po ich ukončení – aby sa s Iránom dal robiť biznis. Je zrušenie sankcií voči Iránu pozitívum?

Ako pre koho. Už vo februári sa do Iránu vyberú zástupcovia Európskej únie, aby prediskutovali možné zmluvy v energetike. Britská poisťovňa Lloyd's vyhlásila, že odteraz je možné rokovať o poisťovaní prepravy iránskej ropy a ropných produktov. Rusko je pripravené zvýšiť export obilia do Iránu, citovala ruská agentúra Interfax kremeľského ministra poľnohospodárstva. Rusi plánujú rozbehnúť aj vojenský export do Iránu.

Irán si tiež môže blahoželať. Získa prístup k 400 miliónom dolárov, ktoré boli zmrazené na účtoch od roku 1981, a k tomu dostane aj 13 miliárd dolárov v úrokoch. Iránska ropa príde na európske a ázijské trhy, a hoci jej cena nebude v súčasnej situácii vysoká, pre Irán je to pozitívna správa. Iránska ekonomika ako celok bude profitovať.

Je pravda, ako povedal americký minister John Kerry, že nastupuje „svet, ktorý bude ešte mnoho ďalších rokov bezpečnejší, ako bol?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite